Domů » Nejnovější články » Zlatěnky na dřevě

Zlatěnky na dřevě

Další velmi významnou a velmi atraktivní skupinou zlatěnek jsou druhy, které se vyvíjejí ve dřevě nebo v rákosových stéblech, resp. jejich hostitelé využívají nejrůznější otvory v těchto materiálech ke svému vývoji.

Zlatěnky jsou teplomilní živočichové se kterými se můžeme setkat především v nejteplejších měsících roku. Jejich aktivita začíná poměrně brzy na jaře, kdy se objevují druhy, které parazitují na včelách a které se vyvíjejí v ulitách různých druhů šneků jako např. zlatěnka Chrysura trimaculata. Tyto druhy často přezimují již ve stádiu dospělce a tak se objevují při teplejším počasí například už v dubnu. Od května do července je pak asi nejlepší období pro pozorování druhů vyvíjejících se ve dřevě, resp. zlatěnek všeobecně. Nejhojnější zlatěnka se kterou se můžete setkat téměř na každém suchém stromě je zlatěnka modrá (Trichrysis cyanea), která se vyvíjí u kutilek rodu Trypoxylon. Tato kutilka hnízdí jak v dírkách ve stromech tak i v rákosových stéblech. Pozorovat můžete tyto zlatěnky například v Podkrušnohorském zooparku v Chomutově na rákosových střechách některých zdejších staveb.

Na suché stromy naletují především zástupci rodu Chrysis a Chrysura. Jedním z nejčastějších druhů je zlatěnka plamenná (Chrysis fulgida) u které můžeme pozorovat pohlavní dimorfismus. Samice jsou obvykle větší a mají jednobarevně červený zadeček. Naopak samci mají první zadečkový článek modrozelený a na první pohled se může zdát, že jde o zcela jiný druh. Tato zlatěnka létá od května do července a naletuje na osluněné kmeny suchých stromů. Velmi početná a na determinaci obtížná je skupina zlatěnek kolem druhu Chrysis ignita. Jde o komplex sobě velmi podobných druhů, které charakterizují čtyři různě velké trny na posledním zadečkovém článku. S determinací, tedy určením, mají často problém i samotní specialisté. A je jasné, že určení druhu jen z fotografie je ve většině případů zcela nemožné. Právě zástupci ze skupiny ignita se na starém dřevě objevují nejčastěji. Jedním z nejhojnějších druhů je zlatěnka ohnivá (Chrysis ignita). Tento druh se vyvíjí u celé řady blanokřídlých z nichž můžeme jmenovat například zástupce rodu Eumenes, Trypoxylon nebo včely rodu Osmia. Velmi zajímavý a velký druh je zlatěnka Chrysis pseudobrevitarsis. Nacházím ji poměrně vzácně na starých stromech, nebo zdech různých stavení. Právě staré oprýskané zdi z cihel jsou také velmi dobrým místem pro pozorování zlatěnek. Mnohem vzácnějším druhem je zlatěnka Chrysis brevitarsis, která je z ČR známa jen z několika málo míst. Já jsem ji objevil v jednom vojenském prostoru, kde v květnu naletovala na starou zeď s hnízdními komůrkamu kutilek rodu Eumenes.

Dalšími druhy, které jsem v letošním fotografoval jsou poměrně běžné zlatěnky Chrysis impressa a Chrysis mediadentata. Obě naletovaly na osluněný kmen na okraji lesní tůně. Tento strom je vůbec pro pozorování zlatěnek výjimečný. V průběhu od května do srpna jsme zde s kolegou pozorovali několik druhů zlatěnek rodu Chrysis, Chrysura a Trichrysis a krom běžnějších druhů jsem zde objevil i vzácnou Chrysis equestris, která patří k našim nejatraktivnějším druhům. Ale vraťme se ke zmíněnému stromu. Většinu dne je strom chráněn před přímým slunečním světlem hustým porostem. Avšak odpoledne mezi 14:00 a 18:00 hodinou se do obnaženého kmene začiná opírat slunce a strom ožívá. Na kmen naletují nejrůznější kutilky rodu Trypoxylon, včetně velkého druhu Trypoxylon figulus, nebo nápadní zástupci rodu Eumenes. U stromu jsme s kolegou strávili řadu hodin a výsledkem jsou velmi zajímavé druhy, které se u nás na severu Čech vyskytují velmi vzácně. Krom již zmíněné Ch. equestris zde kolega potvrdil i zlatěnku Chrysis indigotea. Z dalších druhů se zde objevuje například zlatěnka štíhlá (Chrysis gracillima) nebo velký a nápadný druh zlatěnka Chrysura austriaca.

Fotografování zlatěnek patří mezi mé nejoblíbenější fotografické činnosti. Samotnému fotografování však předchází studium těchto zajímavých živočichů. Jako příklad může posloužit má nedávná zkušenost. Sběru bezobratlých se věnuji více než 20 let. Již řadu let navštěvuji lokalitu přírodní památka Stroupeč. Pohyboval jsem se po této lokalitě a hledal především brouky, nebo motýly. Za celou tu dobu jsem neviděl ani jedinou zlatěnku. Když mi řekl kolega, že Stroupeč patří mezi nejzajímavější lokality z pohledu hymenopterologa (člověk zajímající se o blanokřídlé) což mi v té chvíli připadalo docela zajímavé, neb jsem tam žádné zajímavé blanokřídlé téměř nepotkal. Ponořil jsem se do studia a začal sbírat informace z literatury a samozřejmě od kolegů specialistů. Celou zimu jsem se pak těšil na první návštěvu této lokality. Byl květen a místo na brouky byl můj zrak zaměřen na blanokřídlé. Hned první návštěva mě naprosto dostala. Na malých izolovaných místech bez vegetae, kde v zemi hnízdí několik druhů blanokřídlých zemních blanokřídlých, jsem objevil více druhů zlatěnek, stejně tak na suchých solitérních stromech po celém území. A mé zjištění...zlatěnky jsou téměř všude!

Některé fotografované druhy zlatěnek v roce 2012

Trichrysis cyanea
Chrysis fulgida
Chrysis ignita
Chrysis equestris
Chrysis mediadentata
Chrysis brevitarsis
Chrysis pseudobrevitarsis
Chrysis splendidula
Chrysis impressa
Chrysis leachi
Chrysis scutellaris
Chrysis indigotea
Chrysura austriaca
Chrysura candens
Stilbum cyanurum

Hedychridium purpurascens
Hedychridium chloropygum
Hedychrum nobile
Hedychrum gerstaeckeri
Pseudospinolia neglecta
ad.

Samec zlatěnky Chrysis fulgida

Velmi vzácná a úžasně zbarvená zlatěnka Chrysis equestris

Chrysis pseudobrevitarsis

Pseudospinolia neglecta

Chrysis impressa

Chrysura austriaca

foto#2013

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
7914622
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace