Domů » Nejnovější články » Zimní mravenčení

Zimní mravenčení

Když se v zimě objeví pár dní, kdy se teplota přehoupne přes nulu, vždy se vydám na nějakou kratší entomologickou vycházku. I v zimě je v přírodě co objevovat a pozorovat. Mravenci tráví zimu hluboko ve svém hnízdě, kde teplo, které produkují mravenčí tělíčka, udržuje celou kolonii při životě.

Mravenci, kteří si budují svá hnízda pod kameny zálezají hluboko do země a v průběhu zimy je není snadné objevit. Jde především o zástupce rodu Lasius a také Myrmica. Naopak kupoví mravenci, tedy mravenci rodu Formica, se ukrývají buď přímo v kupách, nebo pod nejrůznějšími pařezy, kameny apod. Když se oteplí a povětrnostní podmínky to umožní, objevují se mravenci přímo na kupách, nebo jsou těsně pod povrchem. V okolí Chomutova je řada míst s koloniemi mravenců rodu Formica. Jedná se většinou o druhy Formica polyctena, Formica pratensis a také asi nejznámějšího mravence lesního (Formica rufa). Velmi důležité je vědět, že všichni kupoví mravenci rodu Formica jsou chráněni zákonem a je tedy zakázáno ničit jejich hnízda.

Formica polyctenaFormica polyctena

Formica polyctenaFormica polyctena

Formica polyctenaFormica polyctena

Formica polyctenaFormica polyctena

Lyprocorrhe ancepsLyprocorrhe anceps

Lyprocorrhe ancepsLyprocorrhe anceps - žije v hnízdech mravenců rodu Formica. Mimo hnízda jej
nikdy nenajdete

Velmi zajímaví a kupové mravence příliš nepřipomínající jsou mravenci černolesklí (Formica fusca). Tito tmaví mravenci si budují hnízda pod kameny, v pařezech, ale i pod kůrou starých stromů. V průběhu zimy je celá kolonie semknuta do jakého si živého klubka. A právě větší množství mravenců a život téměř bez pohybu umožňuje drobounkým roztočům usadit se na těch nejlepších místech. Když jsem dnes objevil hnízdo těchto mravenců, byl jsem překvapen množstvím roztočů, kteří se na mravencích nacházeli. Na některých mravencích byli dokonce vidět roztoči na kterých seděli další roztoči. Některé končetiny mravenců byly roztoči zcela pokryté. A právě to je velmi dobrá příležitost vyfotografovat nějaké zajímavé snímky. Při fotografování mravenců v hnízdě se můžete setkat s jedním problémem, a to je nedostatek světla a také omezené možnosti jak dostat světlo do různých komůrek, jak využít rozpytlku, která v té chvíli překáží atd. Proto je velmi dobré využít co nejlépe blesku a mít možnost jej použít i mimo tělo fotoaparátu. Změnou pozice, nebo změnou úhlu docílíte požadovaného světla. Samozřejmě druhou možností je fotografovat více z dálky s použítím většího clonového čísla a pak si jednotlivé části fotografie vyříznout. Docílíte samozřejmě větší hloubky ostrosti, ale na druhé straně si snižujete tiskovou velikost fotografie. Dobrý fotograf si však umí poradit a zvolí kompromis.

Formica fuscaFormica fusca - všimněte si množství roztočů na tělech mravenců

Zadeček mravence s většími roztoči a jak můžete vidět na jednom z těchto roztočů jsou další dva menší

Formica fuscaFormica fusca

Formica fuscaFormica fusca

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
10191321
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace