Domů » Nejnovější články » Za největším tesaříkem Evropy

Za největším tesaříkem Evropy

I přesto, že můj hlavní zájem jsou drabčíkovití brouci, tedy brouci drobných až velmi drobných rozměrů, při nedávné cestě po Řecku jsem neodolal a společně s mým synem Pájou jsme se pokusili najít největšího evropského tesaříka.

Asi každý z Vás zná roháče obecného (Lucanus cervus). Tento brouk dorůstá velikosti až kolem 8 cm a patří tak jednoznačně mezi největší evropské brouky. Samice jsou podstatně menší a jedinci kolem 4,5 cm jsou již vzácní. Značnou část délky těla tvoří mohutná kusadla a to především u samců. Samice mají kusadla malá a ostrá. Roháči žijí po celé České republice a na řadě míst jsou dosud hojní. V Evropě však žijí další brouci, kteří se co do velikosti roháči zcela vyrovnají a pokud bychom brali velikost brouka jako velikost těla bez kusadel, někteří jej dokonce předčí. S roháčem se mohou měřit především zástupci prastarého tribu Prionini mezi něž patří i největší známý brouk, jihoamerický tesařík Titanus giganteus, kterého jsem si chytil před několka lety ve Francouzské Guayaně. Ve střední Evropě žijí 4 druhy tohoto tribu a největším z nich je tesařík zavalitý (Ergates faber), jehož jedinci mohou dorůstat velikosti až kolem 6 cm. Žije v původních borových lesích, kde se vyvíjí v suchých pařezech.

Roháč obecný (Lucanus cervus)Roháč obecný (Lucanus cervus) - největší evropský brouk

Za ještě větším tesaříkem, nebo přesněji řečeno pilunou, se však musíme vypravit na jih Evropy. Při mé poslední cestě do Řecka jsem veškerý čas věnoval sběru drobných, často téměř neviditelných brouků. S Pájou jsme si však říkali, že bychom mohli zkusit najít i něco většího. Konec června sice není na největšího tesaříka Evropy ten správný čas, ale za pokus to jistě stojí. Ale kdo ho hledat? Přiznám se, že díky svému zájmu o drobné brouky, jsem podrobnější informace o tomto druhu nehledal. Jako entomolog jsem samozřejmě základní informace znal a zbývalo se jen smskou obrátit na někoho, kdo by nám udal aspoň směr kam se za tímto broukem vydat. Většinu času jsme trávili na úpatí pohoří Olympos. Při procházení jednoho velmi krásného údolí jsme na starých platanech objevili výletové otvory právě po tomto hledaném druhu. Tyto pobytové znaky však byly poměrně staré a nic nenasvědčovalo tomu, že by zde brouci stále byli...ale kdo ví. Proto jsem se obrátil na kamaráda a požádal ho o nějaké bližší informace, kde bychom tohoto brouka mohli najít. Na odpověď jsme nemuseli čekat příliš dlouho a již jsem zadával jméno vesnice do GPS. Vůbec jsem netušil, kde se toto místo nachází a říkal jsem si, že jak to bude moc daleko od našeho kempu, tak si necháme zajít chuť. Super, GPS ukázala poměrně snadnou cestu a vzdálenost asi 140 km od kempu. Ihned padlo rozhodnutí, že druhý den v podvečer se na toto místo vypravíme.

Tesařík zavalitý (Ergates faber)Tesařík zavalitý (Ergates faber) - největší středoevropský tesařík

Po celodenní chůzi po úpatí Olympu jsme v odpoledních hodinách zadali do GPS jméno vesnice a asi po hodině a půl jízdy jsme se ocitli na místě. Již první pohled na toto úžasné místo nám napověděl, že se zde bude na co dívat. V okolí téměř vyschlé říčky se rozprostíral prastarý platanový les. Zaparkovali jsme auto, napili se a vyrazili na první procházku. Zajímaly nás především staré a suché stromy. Hned na druhém z nich jsme objevili výletové otvory po hledaném tesaříkovi. Po další půlhodině bylo jasné, že zde tento tesařík musí být poměrně hojný. Bylo však jasné, že je ještě příliš brzo, čemuž napovídala i kamarádova informace, že on je zde chytal až kolem poloviny července. Na suchých stromech nebyly žádné čerstvé výletové otvory. Nezbývalo tedy nic jiného než se pokusit najít tohoto tesaříka ještě ve dřevě. V této době by tito tesaříci měli být již vylíhnutí a připravení k opuštění kukelních komůrek. Nebylo vůbec snadné najít nějaký vhodný pařez. Většina pařezů byla vytržena ze země a kořenová část byla suchá a pro vývoj těchto tesaříků nevhodná. Hledali jsme nějaký pařez, který je ještě částečně uložený v zemi. Asi po hodině hledání jsme jeden vhodný našli.

Tesařík Rhaesus serricollis Tesařík Rhaesus serricollis - samec, délka těla 6,6 cm

Činnost tesaříků prozrazovaly starší výletové otvory a také jemné piliny. To již byla tma a místní obyvatelé nás sledovali a přemýšleli co tam ty dvě osoby asi pohledávají. Prohlédl jsem tedy pařez a na tom nejstinnějším a nejvlhčím místě jsem začal opatrně odlamovat kousky dřeva. Jakmile jsem odlomil první kus, bylo jasné, že jsme na správné cestě. Množství pilin bylo dobrým znamením. V těchto pilinách jsem po chvilce objevil i larvu nosorožíka. To vysvětlovalo nálety několika žahalek obrovských, které svá vajíčka kladou právě na larvy nosorožíků. Netrvalo dlouho a po odlomení malého kousku dřeva se objevila kukelní komůrka a v ní seděla již zcela hotová samice hledaného tesaříka. Největším evropským tesaříkem je piluna Rhaesus serricollis. Některé exempláře tohot druhu mohou dorůstat až 7,5 cm. Především pro Páju to byl velký zážitek. Tisíce kilometrů od domova, horko, téměř noc a ve svitu čelovky se objevila tato obrovská piluna. Oba jsme si tuto chvíli užívali...obrovské tělo, dlouhá tykadla a ohromná síla Vám nedají na podobné okamžiky zapomenout. Po této první piluně jsme se pokusili objevit i další. Opatrně jsem odloupával kusy dřeva a za chvíli se objevil krásný sameček. Na rozdíl od samice má sameček delší tykadla a nápadně silnější přední nohy. Seděli jsme s Pájou a obdivovali tyto krásné brouky. Po chvilce rozjímání jsme se ještě pokusli najít další exempláře. Na velmi malé ploše, cca 60 cm2 jsme objevili 11 pilun. Jedna samička byla opravdu obrovská. Byla plně vybarvena, ale zadeček byl ještě dosti velký a tak jsme si ji vzali s sebou. Společně s ní jsme si vzali živého i jednoho většího samečka. Po návratu domů jsem je umístil do terária a pozoroval jak zadeček pomalu mizí a jak krásná stvoření jsou tito obrovští tesaříci. Samičku jsme doma změřili a výsledek - 7,2 cm. Doufám, že se na toto úžasné místo ještě podíváme a bude to v polovině července, kdy tyto krásné piluny opouštějí své rodné stromy a létají po prastarém platanovém lese.

Tesařík Rhaesus serricollisTesařík Rhaesus serricollis - délka těla 7,2 cm

Tesařík Rhaesus serricollisTesařík Rhaesus serricollis - samec, délka těla 6,6 cm

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
221151517
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tonda
Dobrý den, pěkný článek,
už několik let jezdím do Řecka na tyto piluny a nikdy jsem se ještě nesetkal s tak velkými exempláři, projezdil jsem prakticky celé Řecko a viděl mnoho dobrých lokalit, ale ani ten největší jedinec neměl přes 6,6 cm. Uvádíte tu dost velké míry. Zajímalo by mne, kde se ono místo nachází, alespoň přibližně. Zajímalo by mě to z hlediska klimatických podmínek, které by tomuto tesaříkovi mohly vyhovovat.
Předem děkuji za odpověď, článek je moc pěkný a brouci taky
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace