Domů » Nejnovější články » Termití houbové zahrady

Termití houbové zahrady

I přesto, že jsem fascinován mravenci, jsou i další skupiny bezobratlých živočichů, které zcela jistě stojí za zmínku. Jednou z nich jsou termiti, často spojovaní s mravenci a to i přesto, že to jsou dva zcela odlišné řády. Mravenci patří mezi blanokřídlé (Hymenoptera) a termiti mají svůj vlastní řád Isoptera.

Houbové hnízdo v jílové stěně. Podobných komůrek s houbovými zahradami je možné nalézt na jednom místě i desítky.

Termiti jsou velmi zajímavá stvoření, která obývají planetu již více než 100 milionů let, tedy ještě dávno před tím než se objevili obratlovci. I přesto, že tělesná stavba termitů může vzdáleně připomínat mravence a někteří lidé si je stále pletou, nemají tyto řády téměř nic společného. Termiti jsou blízce příbuzní švábům. Je o nich známo, že to jsou dokonalí stavitelé, kteří budují svá termitiště s naprostou přesností a vnitřní struktury umožňují udržovat téměř stálou vnitřní teplotu, mají tedy jakousi klimatizaci. Termiti se živí plodnicemi vypěstovaných hub, nejrůznější rostlinnou potravou ať už jsou to trávy, dřevo nebo dokonce trus býložravců. Zajímavostí je, že dokáží trávit celulózu. Avšak aby to dokázali, musejí jim v tom pomáhat různé bakterie, bičíkovci nebo brvitky, které mají ve střevech. Téměř všechny druhy termitů jsou schopny pěstovat houby. V termitištích se proto nacházejí tzv. houbové zahrady, které vypadají jako by byly z jiného světa. Termiti houby požírají společně se špatně stravitelnou potravou a díky enzymům obsaženým v houbách, jsou schopni tuto potravu strávit.

Tito drobní a bílí termiti byli nejčastějšími obyvateli houbových zahrad.

Microtermes sp.

Microtermes sp. Plodnice drobných hub jsou dobře patrné.

Microtermes sp.

Větší dělník starající se o základ houbové zahrady.

Microtermes sp.

Microtermes sp.

Drobný voják vyzbrojený výrůstkem na hlavě ze kterého vystřikuje proti predátorům lepkavou látku.

Na konci výrůstku můžete vidět ještě ne zcela zaschlou kapičku lepivé látky.

Jednoho dne jsme se vypravilina místo vzdálenéněkolik kilometrů od naší stanice, kde termiti budují pozoruhodná hnízda. V jílové stěně podél lesní cesty se nachází dokonalé výtvory těchto drobných tvorů. V materiálu té správné konzistence si drobní termiti budují kulaté komůrky v jejichž středu je umístěna tzv. houbová zahrada. Jedná se o několika podlažní dokonalou stavbu z rozkousaného a slinami spojeného organického materiálu, kde termiti pěstují houby. Takových komůrek má jedna kolonie několik a spojené jsou navzájem důmyslným systémem chodeb. Podobně jako u mravenců, mají i termiti různé kasty, které se věnují konkrétním činnostem. Velcí vojáci s mohutnými kusadly vše střeží a při narušení hnízda ihned vyrážejí proti útočníkům. Jejich bolestivé kousnutí jsem si samozřejmě několikrát sám nechtěně vyzkoušel. A i přesto, že se jedná o malého tvora, kousnutí je díky mohutné hlavě a silným svalům opravdu citelné. Navíc někteří vojáci jsou téměř 1,5 cm velcí. Vojáci jiných druhů jsou vyzbrojeni zcela odlišnou zbraní. Jedná se o nápadný výrůstek na hlavě. Tito termiti vypadají velmi bizarně a toužil jsem si některé vojáky vyfotografovat. Výrůstek je vlastně vyústěním žlázy, která produkuje velmi lepkavou látku. Tato látka velmi rychle schne a dokáže odradit případné predátory, nebo mravence. Další kastou jsou drobnější termití dělnice nebo dělníci, kteří se starají o chod hnízda. I přesto, že tato kasta má pohlavní orgány, není schopna rozmnožování. Důvod je velmi prozaický, všichni jedinci jsou sterilní. Shánějí potravu, krmí ostatní termity, uklízejí, starají se o královnu, odnášejí zbytky z termitiště a samozřejmě se starají i o houbové zahrádky. Často můžete vidět i mladé, ještě zcela bílé jedince, kteří se již zapojují do běžných činností v termitišti. Posadil jsem se k jednomu z hnízd ve stěně a dlouhé minuty jsem jej pozoroval. Bylo úžasné sledovat ty úplně bílé drobné termity jak se obratně pohybují ve své zahradě a udržují vše čisté. Občas jsem zahlédl vojáky jak buší hlavou o stěny chodbiček a tak komunikují s ostatními termity. Pro fotografa byl pohled do termitiště fascinující a vydržel bych u něj sedět hodiny.

V hnízdech termitů se vzácně vyskytují i termitofilní brouci.

Dosud neurčený termitofilní brouk z hnízda termitů rodu Microtermes.

Dosud neurčený termitofilní brouk.

V tropických a subtropických oblastech se s termity setkáte velmi často. Svá hnízda si budují v zemi, ve dřevě nebo si je staví na stromech. Kolonie jsou velmi početné a v hnízdech bývá často i několik milionů jedinců. V Malajsii jsem termitům věnoval zvýšenou pozornost a to především proto, že u nich žijí nejrůznější druhy termitofilních bezobratlých, tedy druhů, které žijí s termity v symbiotickém vztahu. V řadě případů se jedná o zástupce čeledi Staphylinidae a také, což je velmi zajímavé, o zástupce listorohých brouků. Objevit v termitištích tyto živočichy však není vůbec snadné a vyžaduje to notnou dávku trpělivosti. Důležité je také znát konkrétní druh termita, protože ne u všech se termitofilní živočichové vyskytují. Během 14ti dnů jsem prohlédl desítky termitích hnízd, nebo jejich částí. Výsledkem je 7 termitofilních druhů brouků.

Pokračování příště...

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
1115211818
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Ji Hei - Fotografie
Úchvatné fotografie, nádherná práce...:).
Anta Ingos Rilt
Honent echun est ilke san inclen tut!;-)
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace