Snovatka

Snovatky (Embioptera) jsou velmi malou skupinou bezobratlých živočichů, kteří se vyskytují především v tropických a subtropických oblastech. V Evropě se s nimi setkáme vzácně v její jižní části, kde žijí ve Středomoří a kolem Černého moře. Ve světě je známo kolem 200 druhů. Dosahují velikosti od 4 do 20 milimetrů.

Před mnoha lety jsem v jednom z pořadů BBS viděl malého tvora, který se hbitě pohyboval v chodbičkách z hedvábí. Byl neuvěřitelný... Ihned po tom co jsem pořad viděl, jsem si přál tohoto záhadného tvora spatřit. Podařilo se mi to až letos v průběhu cesty po Indii. To, že jsem konečně objevil ono záhadné zvířátko bylo jasné ihned. Drobné tělo podobné malé krtonožce a umění tvořit hedvábné vlákno bylo jasným důkazem - byla to snovatka. A proč jsou snovatky tak zajímavé? Jsou to jediní tvorové na naší planetě, kteří tvoří hedvábné vlákno pomocí předních končetin. Přesněji řečeno na předních chodidlech mají žlázy, které produkují hedvábí. Z tohoto vlákna si budují malé ploché chodbičky v lesní hrabance, pod kameny, nebo pod kůrou. Své chodbičky téměř nikdy neopouštějí a jako potrava jim slouží různé rostliny nebo květy.

Vzpomínám na focení snovatky v jednom z indických parků. Pozoroval jsem ji jak leze při patě velkého kamene. Aby mi neutekla "nahnal" jsem si ji na ruku. V té chvíli mne již pozoroval starší Ind, který neváhal přijít blíž a zeptat se co to na té zemi provádím. Když jsem mu vysvětloval, že fotím malého tvora, který mi pobíhá po ruce, úplně se zhrozil a se slovy "no to je strašný, vždyť vám to zvíře ublíží" někam odběhl. Věnoval jsem se focení dál. Za pár minut se pán vrátil i s celou rodinou, které mne ukazoval jako příklad sebeobětování a hazardu, protože brát do ruky podobné tvory je přeci strašně nebezpečné. Děti se ode mne odtahovaly, manželka sledovala onoho 1,5 cm velkého tvora na mé ruce z uctivé vzdálenosti. Snažil jsem se jim vysvětlit, že tento malý tvor není nebezpečný a myslím si, že se mi to snad i podařilo. Chvíli mne ještě pozorovali jak snovatku fotím, ptali se proč mám takové složité zařízení a nakonec spokojeně odešli. Po cestě to však řekli dalším lidem a tak se u mne vystřídalo dalších pár zvědavců. Podobných příběhů jsem v Indii zažil několik. Na každém kroku bylo znát, že jsem v zemi, která má v současné době více než 1,2 miliardy lidí.

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
18522203
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace