Domů » Nejnovější články » Slovinsko - brouci u řeky Belca

Slovinsko - brouci u řeky Belca

Uplynul rok a já jsem se společně s rodinou opět vypravil do Julských Alp ve Slovinsku. Toto jižní vápencové pohoří patří k nejkrásnějším místům, která můžete na území Evropy navštívit. Husté lesy, neuvěřitelně čisté řeky a vlídní lidé dělají z této části Slovinska velmi atraktivní destinaci.

Řeka BelcaŘeka Belca

Samozřejmě šlo především o rodinnou dovolenou a tak jsem se sběru a fotografování brouků věnoval především ve chvílích volna, nebo v podvečer, kdy rodina již oddychovala v příjemném prostředí penzionu. Nedaleko našeho penzionu tekla řeka Belca. Koryto je přirozeně meandrující a na řadě míst tvoří rozsáhlé štěrkopískové naplaveniny. A na jednu z nich jsem se hned vypravil. Jednalo se o poměrně velké štěrkoviště nedaleko obce Belca. Již minulý rok jsem zde sbíral řadu velmi zajímavých druhů, avšak nějak jsem opomněl pořídit obrazovou dokumentaci. Vzhledem k tomu, že se zde letos vyskytovalo velmi bohaté a zajímavé spektrum brouků, rozhodl jsem se některé z nich vyfotografovat. Úkol to byl poměrně obtížný, protože se jednalo vesměs o druhy velmi rychlé, které se ihned schovávají pod kameny a drobný štěrk a chtěl jsem pořídit fotografie v jejich přirozeném prostředí.

Pardosa wagleriPardosa wagleri - Na několika místech velmi hojný slíďák, který pobíhal kolem větších kamenů a v místech se zbytky listí.

Zorochros sp.Zorochros sp. - Tento kovařík byl na této lokalitě nejvzácnější. Vyskytoval se na místech s drobným štěrkem.

Zorochros sp.Zorochros sp.

Nejpočetněji zde byli zastoupeni střevlíci a drabčíci. Celkem se mi podařilo najít 17 druhů drabčíků a 10 druhů střevlíčků. Jednalo se většinou o druhy, které se na našem území vyskytují vzácně, nebo vůbec. Kromě drabčíků a střevlíků se zde vyskytovalo i několik druhů kovaříků rodu Zorochros.

Bembidion varicolor varicolorBembidion varicolor varicolor

Nebria picicornisNebria picicornis

Asaphidion sp.Asaphidion sp. - Vzácně jsem ve štěrkopísku nacházel střevlíčky rodu Asaphidion.

Platydomene distictiventrisPlatydomene distictiventris

Philonthus caerulescensPhilonthus caerulescens

Geodromicus plagiatusGeodromicus plagiatus

Stenus guttulaStenus guttula - U nás vzácnější druh, který obývá původní písčité břehy řek.

Deleaster dichrousDeleaster dichrous - Tento nápadný drabčík se vyskytoval pod většími kameny. Pod některými bylo najednou i několik jedinců.

Paederidus ruficollisPaederidus ruficollis

Paederidus ruficollisPaederidus ruficollis - Na fotografii je dobře vidět jak se sameček zakusuje do samičky.

Paederidus ruficollisPaederidus ruficollis - Páření probíhalo i na velkých kamenech a bylo možné pozorovat i několik párů najednou.

Paederidus ruficollisPaederidus ruficollis - Několik minut jsem pozoroval páření těchto drabčíků ve štěrkopísku na břehu říčky. Sameček se při páření zakusuje samičce do oblasti štítku a velmi pevně se jí drží.

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
6811118
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace