Domů » Nejnovější články » Sklípkánek pontický

Sklípkánek pontický

Před řadou let jsem se strávil více jak měsíc v tropické Jižní Americe. Při své cestě jsem se setkal s několika druhy tropických sklípkanů, z nichž Theraphosa blondii je největším pavoukem na světě. Málo kdo však ví, že i u nás se můžete setkat s několika druhy starobylého podřádu sklípkanů (Orthognatha).

Pavouci mě vždy fascinovali a tak i má galerie pavoukovců je jedna z nejbohatších. Fotografoval jsem řadu velmi zajímavých druhů, ale vždy jsem toužil fotografovat některý z našich tří druhů sklípkánků rodu Atypus. Všechny tři druhy patří mezi vzácné pavouky a najít je v přírodě není vůbec snadné. Na území České republiky žijí sklípkánci Atypus affinis, A. piceus a A. muralis. Největším a nejvzácnějším druhem je sklípkánek pontický (Atypus muralis). Samice tohoto mohutného pavouka mají tělo dlouhé téměř tři centimetry. Z této délky zabírají 24% chelicery a dalších 48% připadá na zadeček. S délkou téměř tři centimetry je společně se slíďákem tatarským jedním z největších evropských pavouků.

Sklípkánci se liší od ostatních sklípkanů především nápadně velkými chelicerami a čelistními výběžky. Sklípkánci se však odlišují svým důmyslným podzemním doupětem přizpůsobeným k lovu kořisti. Sklípkánci si budují svislou podzemní noru, která je na povrchu zakončena jakousi punčoškou do které sklípkánci velmi zručně zaplétají různé kousky detritu a umě ji zaplétají mezi stonky trávy. Je to jediný důkaz o přítomnosti sklípkánků na lokalitě. Najít takovou punčošku není vůbec snadné.

Nikdy jsem se se sklípkánkem v přírodě nesetkal. O to větším překvapením bylo mé setkání s tímto pavoukem na jedné lokalitě nedaleko Litoměřic, kde provádím zoologický průzkum. Při prohledávání detritu mezi trsy trav na orchidejové louce jsme úplně náhodou objevili asi 10 cm dlouhou punčošku. Nález punčošky však nutně neznamená nález sklípkánka. Nory těchto pavouků jsou dlouhé až půl metru a pavouk je často ukryt až na samém konci nory. Sklípkánci mají noční aktivitu a i to ztěžuje jejich nalezení. Po nálezu punčošky jsem se proto rozhodl použít způsob lovu, který jsem používal v Jižní Americe pro lov obrovských sklípkanů rodu Theraphosa. Utrhnul jsem stéblo trávy a jemně jím přejížděl po punčošce a napodoboval tak hmyz, který v punčošce uvízl. Minuty obíhaly a já nepozoroval žádný pohyb uvnitř punčošky. Usoudil jsem, že to asi nemá cenu, nora může být i opuštěná. Zkusili jsme proto najít další punčošku. Oči si již zvykly a tak netrvalo dlouho a našli jsme další. Opět další minuty marné snahy vylákat pavouka ven. Slunce se pomalinku blížilo k západu a já musel pomýšlet na návrat domů. Nakonec se na mě přeci jen usmálo štěstí. Když jsem jemně přejížděl stéblem po poslední punčošce najednou se pavučina rychle pohnula a já ucítil pohyb. Nepolevoval jsem a když jsem cítil, že pavouk je uvnitř punčošky rychle jsem druhou rukou zmáčknul punčošku u vchodu do země aby se pavouk nemohl vrátit do nory. Pohyb uvnitř punčošky ustal. Nadešel čas se podívat do punčošky zda sklípkánek opravdu zůstal uvnitř. Opatrně jsem punčošku natrhnul a k mé velké radosti jsem uvnitř objevil vytouženého sklípkánka. První co vás upoutá jsou jeho obrovská kusadla, kterými při vyrušení ihned hrozí a široce je rozevírá. Délka kusadel je neuvěřitelná a nejlépe to dokazují fotografie. Sklípkánek se nechal velmi ochotně fotografovat a jen při přiblížení objektivu rozevíral svá černá kusadla. Po několika minutách nastal čas nechat pavouka v klidu a uvolnit mu vlez do jeho nory.

Nebylo to jistě mé poslední setkání s tímto úžasným pavoukem, protože exemplář, který jsem fotografoval byl nedospělý a velký asi 1,3 cm. Příště nezbývá než najít větší punčošku a pokusit se vylákat dospělého jedince. Snad budu mít opět štěstí a setkám se s tímto neuvěřitelným pavoukem.

Charakteristická "punčoška" sklípkánka je díky maskování pro necvičené oko téměř neviditelná.

Samička sklípkánka v obranném postoji

Sklípkánci tráví celý svůj život v úkrytu a není snadné je v přírodě objevit

Sklípkánci dorůstají velikosti těla až 3 cm a patří mezi největší evropské pavouky

Nápadná jsou především mohutná kusadla

Velikost kusadel vynikne především při pohledu z boku

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
222010716
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace