Skákavky

Velmi atraktivními modelkami jsou drobní skákající pavouci - skákavky. Často se mě lidé ptají, kde se dají skákavky najít a kam na ně vůbec do přírody vyrazit. Poradím Vám tedy pár míst na která se při jejich hledání zaměřit.

Skákavkovití (Salticidae) se vyznačují protáhlým tělem, vysokou hlavohrudí a poměrně krátkýma nohama, z nichž oba zadní páry slouží ke skákání. Oči jsou uspořádané do tří řad. Postavení a velikost očí jsou charakteristické a odlišují skákavky od jiných pavouků. Největší střední oči jsou teleskopické. Sítnice teleskopických očí je ovládána četnými svaly, které umožňují posun zorného pole, aniž by se musel pavouk natáčet. Díky tomuto unikátnímu systému dokáží skákavky vidět v 3D prostoru, což jiní pavouci neumí. Dokáží se učit jednoduchým úlohám, vidí na vzdálenost delší než půl metru a vůbec jsou v rámci pavouků unikátní. Na území ČR je zatím známo asi 66 druhů skákavek a další jistě přibudou.

Mezi fotografy jsou skákavky velmi oblíbené nejen pro své velké a nápadné oči, ale také pro své často pestré zbarvení a poměrně klidné chování. Nebudu se zde věnovat přímo fotografování skákavek, které je poměrně snadné a nějak zvlášť se neliší od dalších zástupců hmyzí říše. Pokud má fotograf dobře zvládnuté svícení a vlastní objektiv, který umožňuje zvětšení alespoň 2:1 může se naplno oddávat fotografování těchto úžasných tvorů.

Ale kde skákavky vůbec hledat? Skákavky žijí na celém spektru biotopů. Zatím nebudeme vyrážet do lesa, nebo na okraj rybníka, ale podíváme se, kde najít skákavky poblíž vlastního bydliště. Pokud vlastníte rodinný domek, nějakou zahrádku nebo chalupu je na čase vyrazit na průzkum okolí. Nejlepším termínem je jaro a léto, i když zde je dobré poznamenat, že skákavky je možné najít v průběhu celého roku. Skákavky vyhledávají drobné úkryty a tak se v okolí svého bydliště zkuste zaměřit především na osluněné kamenné zídky, ploty nebo staré stromy. Pozorně prohlížejte drobné prohlubně mezi kameny, nejrůznější skuliny, dírky nebo spáry v kůře, pozorujte každý pohyb. Můžete prohlížet i osluněné stěny různých staveb, kůlen a dokonce i skleníky. Kde je dostatek potravy tam jistě budou i skákavky. Potravou skákavek jsou například různé mouchy a tak pokud se mouchy někde objevují, například naletují na kamenné zídky, zbystřete svou pozornost.

Pokud žijete někde uprostřed města, nezbývá než vyrazit někam dál a po skákavkách začít pátrat jinde. Tím samozřejmě nechci říci, že skákavky neobjevíte přímo ve městě. Začneme tedy nějakým starším listnatým lesem nebo osamocenými (solitérními) stromy. Skákavky vyhledávají staré a osluněné kmeny především dubů a borovic, které jim poskytují množství úkrytů a kde je i hojnost potravy. Pohybují se a loví ve spárách kůry, na větvích, při patách stromů apod. Skákavky se také skrývají v lesní hrabance. Některé druhy si budují své pavučinové zámotky pod odchlíplou kůrou stromů, opět velmi často dubů a borovic. Stačí najít nějaké soušky, mohou to být i menší stromy, a prohledávat drobné spáry v kůře, místa pod kůrou apod. Pokud budete chtít sbírat skákavky žijící v lesích a na jejich okrajích, ideálním nástrojem pro jejich sběr je entomologické sklepávadlo.

Množství skákavek můžete pozorovat na menších či větších skalách, především v teplejších oblastech. Hledejte např. menší či větší skalky na stepích, nebo na otevřených svazích nad řekou. Důležité je, aby byly skalky osluněné. Skákavek zde žije hned několik druhů a často můžete narazit i na ty vzácnější. Výborným místem pro lov skákavek jsou drobné skalní výchozy a balvany na jižní straně NPR Oblík v Českém středohoří. Podél zeleně značené turistické stezky je spousta menších skal a balvanů na kterých můžete v květnu pozorovat několik druhů skákavek, včetně vzácné a velmi atraktivní skákavky rudopásé (Philaeus chrysops). Především samci jsou svým rudým zbarvením velmi nápadní. Samice tohoto druhu naopak patří mezi naše největší skákavky.

Skákavky žijí samozřejmě i v trávě a rákosí a to i v těsné blízkosti vody. Zde je sbírání poněkud složitější, a pokud nemáte zkušenosti s individuálním sběrem hmyzu v tomto prostředí, vyplatí se používat entomologickou smýkací síťku. Individuálním sběrem v trávě se dají nasbírat například hojné skákavky druhu Evarcha arcuata. Stačí ve vyšších porostech trávy nebo rákosí sledovat vše živé, klidně si kleknout na kolena a rozhrnovat trsy trávy nebo travní drny. Skákavky se velmi obratně pohybují po stéblech trav i po zemi a tak se stačí jen pozorně dívat.

Na skákavky prostě můžete narazit téměř všude. Jsou však i další způsoby jak skákavky sbírat. Asi tím nejzajímavějším je sběr přezimujících jedinců. Především na stepích, ale i na různých náspech podél silnic je velmi málo úkrytů, které by mohly skákavky využít k přezimování. Především na místech s vápencovým podkladem je však velké množství drobných prázdných ulit. Skákavky, ale nejen skákavky, velmi rády využívají tyto ulity jako svá zimní obydlí. Stačí se proto v zimním období vydat do přírody a sbírat nejrůznější prázdné ulitky. Posbírané ulitky můžete doma umístit do nějaké větší plastové nádoby a čekat až začnou první obyvatelé ulitek vylézat ven. Je lepší ulitky rozdělovat do více nádob, aby bylo snazší materiál přebírat. Takto ulovíte nejen skákavky, ale i nejrůznější jiné pavouky, chvostoskoky a dokonce i včely, které se v ulitách přímo vyvíjejí. Jen si dávejte pozor na to, abyste krabice řádně uzavřeli. Jakmile hmyz z ulitek vyleze, snaží se někam utéci a pokud nemáte tolerantního partnera tak Vám doma přidělá spíše více starostí než užitku.

Skákavka křížová (Pellenes tripunctatus)Skákavka křížová (Pellenes tripunctatus) - Drobná skákavka, která byla ukryta uvnitř ulitky.

Skákavkam kterou jsem fotografoval v zoo Adelaide v Austrálii. Několik těchto skákavek pobíhalo po listech menších palem.

Pseudicius encarpatusPseudicius encarpatus - Tato skákavka pobíhala po slabších suchých větvičkách dubu na osluněném okraji lesa.

 Skákavka mravenčí (Myrmarachne formicaria) Skákavka mravenčí (Myrmarachne formicaria) - Poměrně vzácná skákavka, která byla na stepi ukryta v ulitě suchomilky.

Skákavka dvoutečná (Sitticus penicillatus)Skákavka dvoutečná (Sitticus penicillatus) - Tato skákavka pobíhala po zemi na stepní lokalitě na jihu Moravy.

Skákavka listová (Pellenes nigrociliatus)Skákavka listová (Pellenes nigrociliatus) - Skákavku jsem nalezl v ulitce suchomilky na stepní lokalitě.

Skákavka rudopásá (Philaeus chrysops)Skákavka rudopásá (Philaeus chrysops) - Vzácná skákavka, kterou pravidelně nacházím na malých osluněných skalkách na stepních lokalitách.

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
1220151922
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Olga Kracíková
Dobrý den,

děkuji za pěkný článek. Mám jen jednu připomínku - v důsledku změn v životním prostředí veškerých bezobratlých, a tedy i pavouků, a tedy i skákavek v přírodě rychle ubývá. Nesnižujme tedy jejich stavy sběrem jen tak pro zábavu.

Zdravím,
Olga Kracíková
Pavel Krásenský
Dobrý den,
děkuji za návštěvu mého webu a za komentář. Já si v této souvislosti dovolím nesouhlasit, i když všeobecně se nyní hovoří o ubývání druhů, já jako entomolog takový pocit úplně nemám...samozřejmě některé druhy u nás mizí, nejen díky suššímu období a i vlivem hospodaření, ale zase se nové stále objevují. Mezi lidmi panují obavy ze sběru hmyzu a pavoukovců, ty jsou však zcela neopodstatněné a jen těžko se dá sběrem nějaký druh ohrozit. Horší je právě to špatné hospodaření, neuvážené kácení na soukromých pozemcích apod. Navíc bez sběru hmyzu, samozřejmě nikoli toho komerčního, bychom o jednotlivých druzích nic nevěděli a tak bychom je nemohli ani chránit.

Srdečně zdraví,
Pavel Krásenský
Jiří
Nádherné fotky, nesnáším pavouky ale skákavky mi nevím proč nevadí. Podařilo se mi najít 3 druhy hned u domu, tu největší (něco přes centimetr)jsem si chytl do sklenice a teď ji krmím, objekt na focení mám přímo doma :)
Patrik
Dobry den ja sa chcem opitat kde mam hladat tak skakavky kde su najcastejsie lebo som ich hladal na na vyslunenej stene. No a mozu byt a na kvetoch v zahradke alebo na com tsk najcastejsie ? :-)
Jana Vodičková
Dobrý den. Skákavka ve městech určitě žije a chtěla jsem se zeptat zda je možné,že pokousá i člověka? Děkuji za odpověď
Pavel Krásenský
Dobrý den, naše skákavky jsou velmi drobné a nedokáží prokousnout kůži. Navíc jsou dost plaché a tak bych v nich nebezpečí určitě neviděl. Já sám jsem se s žádnou útočnou skákavkou doposud nesetkal. Jsou to navíc velmi zajímaví tvorové. Mějte se fajn. Pavel K.
Pavel Kocur
Dík za moc zajímavý článek. Nejsem odborník, ale právě něco takového jsem potřeboval vědět, abych se o to víc těšil na jaro.:-)
Vlada Hula
PAvliku, zapomels, ze ve mestech zije casto hojne moc pekna skakavka Pseudeuophrys lanigera. A vazba na ulity je druhove specificka - neni to tim, ze by nemely dost ukrytu, tech je tam habadej, lec ulity jim umoznuji nektere veci, ktere jinde nenajdou :)
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace