Domů » Nejnovější články » Maroko - mravenčí hosté

Maroko - mravenčí hosté

Při hledání myrmekofilních brouků, tedy brouků žijících u mravenců, jsme naráželi i na jiné druhy bezobratlých živočichů, kteří se vyskytují v koloniích mravenců a mají s mravenci symbiotický vztah. Přesné určení druhů je však ještě složitější než u brouků a tak Vám mohu nabídnout aspoň fotografie těchto neuvěřitelných tvorů.

Myrmekofilní živočichové jsou v mraveništích velmi častí a najít je není až tak obtížné. Ne všechny kolonie jsou však pro myrmekofilní hmyz vhodné. Většina myrmekofilních druhů se v našich oblastech vyskytuje především v jarním období, kdy jsou klimatické podmínky příhodnější. I zde v Maroku je pro hledání myrmekofilů nejvhodnější časné jaro, tedy období od března do května.

V pravo dole můžete vidět i drobné myrmekofilní roztoče

Velmi časté jsou v mraveništích nejrůznější rybenky a stínky. Jsou to často imaturní (bez pigmentu) živočichové, kteří se pohybují přímo mezi mravenci. Přesný vztah mezi těmito živočichy a mravenci je samozřejmě velmi obtížné určit, ale pravděpodobně se bude jednat o symfilický vztah, kdy je živočich na mravencích zcela závislý. Další skupinou živočichů, kteří obývají mraveniště v hojném počtu jsou roztoči. Jsou to velmi drobní živočichové, kteří se velmi obtížně fotografují a spíše jsem je na fotografiích měl náhodně.

Charakteristický postoj drobných vosiček se zadečkem ohnutým pod tělo

Další skupinou živočichů, které najdete ve společnosti mravenců jsou nejrůznější červci či chlopule. I zde je určení velmi obtížné. Přesto je pohled na tyto tvory uvnitř mraveniště velmi zajímavý. Většina z nich není v mraveništi příliš aktivní a nebylo vzácností pozorovat jak mravenec svého hosta odnáší do útrob mraveniště, nebo na nějaké bezpečnější místo. Pro fotografa jsou tito živočichové velmi atraktivní a to nejen díky svému vzhledu, ale především proto, že se jen velmi málo pohybují.

Pravděpodobně myrmekofilní rybenka

Pravděpodobně nějaký druh myrmekofilní mnohonožky z Oukaimedenu

Velmi pozoruhodný byl nález drobných vosiček, které jsme pozorovali v koloniích mravenců na Oukaimedenu. Tyto asi 2 mm drobné vosičky pobíhali přímo mezi mravenci. Při střetu s mravenci však vosičky reagovaly velmi podrážděně a téměř každý kontakt končil sprškou nějaké chemické látky na hlavu mravence, který reagoval tak, že se okamžitě od vosičky odvrátil a utekl. Vosičky se zdržovaly na spodní straně kamene pod kterým byla mravenčí kolonie. Na některých místech jich bylo i více pohromadě a bylo velmi zajímavé je pozorovat. Pokusím se zjistit o jaký druh se jedná, ale nebylo by překvapením, kdyby se jednalo o zcela nový druh.

V okolí mravenišť jsem nacházel i tuto bizarní ploštici

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
9132520
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Jiří Háva
Jak se jmenuje ta ploštice ?
Jirka
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace