Domů » Nejnovější články » Macro s Canon Powershot G16

Macro s Canon Powershot G16

Již mnoho let přemýšlím nad tím, zda mám na své entomologické výpravy tahat těžkou fotografickou výbavu, nebo to risknout a pořídit si nějaký kompaktní fotoaparát, který mi umožní obstojně dokumentovat bezobratlé, rostliny nebo lokality. Po dlouhých dnech rozmýšlení jsem si nakonec vybral kompakt Canon Powershot G16. Cílem tohoto článku není nějaká dlouhá a zevrubná recenze, ale mé postřehy a důvody proč jsem si vybral právě tento model.

Proč právě Canon G16?
Odpověď je v mém případě poměrně jednoduchá. Měl jsem několik podmínek, které jsem od svého nového kompaktu požadoval. Jednou z nich byla možnost připojit externí blesk přes klasické sáňky, resp. abych měl možnost použít například TTL synchronizační kabel pro připojení blesku mimo samotné tělo fotoaparátu. Proto jsem ihned zamířil do vod značky CANON, kterou již dlouhá léta používám a v mém příslušenství je i systémový blesk. Další podmínkou bylo, aby měl kompakt manuální režim ostření a co nejlepší kvalitu výstupních snímků. Naopak jsem neřešil ohnisko fotoaparátu, přesněji řečeno mi stačilo nejdelší ohnisko kolem 100 mm. Samozřejmě jsem chtěl, aby měl fotoaparát makro režim od 1 cm, i když zde je potřeba dávat pozor, protože, ne vždy to tak skutečně je a to i přesto, že to výrobce u fotoaparátu uvádí. Další podmínkou byla světelnost, kterou jsem chtěl mít co nejnižší a pokud možno konstantní v celém rozsahu ohnisek. Nechtěl jsem také kompakt, kterému trčí dopředu objektiv, ale malý fotoaparát, který pohodlně strčím do kapsy u kalhot. A díval jsem se i na cenu, která nesměla překročit 11 tisíc korun. Jak vidíte z výše uvedených podmínek, volba byla poměrně snadná, ale i přesto jsem výběrem strávil pěkných pár dní.

Některé důležité technické údaje
Rozlišení: 12,1 Mpx
Typ snímače: CMOS
Obrazový procesor: DIGIC VI
Rozlišení fotografií: 1200x1200, 1600x1064, 1600x1200, 1920x1080, 2112x2112, 2816x1584, 2816x1880, 2816x2112, 2992x2992, 4000x2248, 4000x2664, 4000x3000, 640x360, 640x424, 640x480.
Velikost snímače: 7,44 x 5,58 mm.
Optický zoo: 5x
Digitální zoom: 4x
Ohnisková vzdálenost (eqv. 35 mm): 28 - 140 mm.
Světelnost objektivu: 1,8 - 2,8 (28 - 140 mm)
Optický stabilizátor: ANO
Minimální zaostřovací vzdálenost: 5 cm
Makro režim: od 1 cm
Manuální ostření: ANO
ISO: 80 - 12800
Rychlost sériového snímání: 12 sn./s
Typ hledáčku: optický
Živý náhled: ANO
Vestavěný blesk: ANO
Typ paměťového média: SD / SDHC / SDXC
Formáty souborů: JPEG, MPEG-4, RAW
Video: Full HD (1920 x 1080)
Zoom při videu: ANO
Snímkovací frekvence videa: 60 sn./s
WIFI: ANO
Hmotnost: 356 g
Rozměry: 109 x 76 x 40.

CANON Powershot G16CANON Powershot G16

CANON Powershot G16CANON Powershot G16 - Velmi oceňuji sáňky na blesk a otočné kolečko pro rychlou korekci expozice.

CANON Powershot G16CANON Powershot G16 - Všechna tlačítka a informace jsou snadno přístupné.

Rychlé a snadné ovládání.
Když jsem si vybíral nový kompakt, chtěl jsem, abych mohl měnit nastavený důležitých funkcí rychle a bez toho, aniž bych musel otvírat složitá menu apod. A jaké to vlastně jsou ty důležité funkce? Rychlá změna z automatického režimu na manuální. Rychlé nastavení hodnoty ISO a především možnost rychlé korekce expozice. Velmi důležitou funkcí, kterou jsem u svého nového kompaktního fotoaparátu požadoval, byla možnost rychlé změny pozice ostřícího rámečku. Jak vidíte, podmínek jsem měl docela dost a důvodem bylo to, že jsem chtěl mít možnost co nejvíce ovlivnit výslednou fotografii tak, aby se co nejvíce podobala té ze zrcadlovky. Samozřejmě nejsem naivní a vím, že porovnávat makro fotografie ze zrcadlovky a kompaktu není úplně možné, ale pokud si člověk uvědomí, že má kompakt a že má svá určitá omezení, tak může dosáhnout velmi dobrých výsledků. Zde bych měl možná ještě napsat, že fotím výhradně přes náhled na displeji, nikoli tedy přes hledáček, který je díky svým rozměrům a vlastnostem téměř nepoužitelný.

Kvalita obrazu
Hned na začátek musím napsat, že si musíte uvědomit, že jde o kompaktní fotoaparát a nikoli o zrcadlovku a tak na něj také pohlížet. Pokud však dodržíte určitá pravidla a dokážete z něj vymáčknout to nejlepší, výsledky nejsou vůbec špatné, někdy dokonce až velmi překvapivé. Canon Powershot G16 má makro režim od jednoho centimetru. Využít jej však není snadné, protože při tak malé vzdálenosti od fotografovaného objektu je obtížné jej správně nasvítit. Já používám makro režim spíše od 2 a více centimetrů. Využívám také zoomu, kdy pro méně čitelné pozadí zvětšuji ohniskovou vzdálenost. V tomto případě využívám manuálního ostření a vždy se snažím fotoaparát dostat na hranice jeho možností. Tehdy se však musíte připravit na to, že výsledný obraz není dokonalý. Při větším zvětšení je dobře patrná neostrost v rozích snímků. Čím větší je zvětšení, tím je výraznější a zabírá větší prostor. Pokud tedy budete chtít fotit při velkém zvětšení, musíte se připravit na to, že budete moci využít asi jen 60 - 70 % snímku. I to je však při rozlišení 4000x2664px docela slušné.

Co se týká kresby tak ta je velmi dobrá. Na snímcích je samozřejmě patrná chromatická aberace, kterou lze poměrně slušně odstranit v editorech. Je však jedna věc, která mne velmi překvapila a to je kvalita, resp. výstup z raw formátu, který tento fotoaparát nabízí. Nemám fotoaparát příliš dlouho, ale doposud se mi nepodařilo konvertovat raw tak, aby byl výsledek lepší než jpeg. Konverzí dojde ke zhoršení kvality obrazu a tak mohu s čistým svědomím říci, že do formátu raw foťte jen výjimečně.
Velmi slušné jsou výstupy při vyšším ISO. Níže se můžete podívat na fotografie pořízené při ISO 80 až 800. Samozřejmě zde záleží na exponování snímku a také na motivu, který fotografujete. V mém případě jde spíš o ukázku toho, jak se ztrácí postupně kresba. Podobně to však platí i u zrcadlovek, i zde špatnou expozicí může snímek při nižších ISO šumět, a to i u velmi kvalitních fotoaparátů, které nemají jinak s ISO problém.

Macro 1 cmMacro 1 cm - Na snímku je dobře patrná neostrost v rozích. Velikost neostré plochy je závislá na zvětšení, čím větší zvětšení, tím větší plocha. ISO 80, čas 1/13 s, clona f4.0.

Macro se zoomem ze 3 cmMacro se zoomem ze 3 cm - I zde je neostrost v rozích patrná. ISO 80, čas 1/20 s, clona f4.0

Bez úpravBez úprav - Výřez ze snímku při normálním režimu a ostřící vzdálenosti asi 25 cm. ISO 80, čas 1/40 s, clona f4.0. Pro testování jsem použil originál známky z roku 1979.

Bez úpravBez úprav - Výřez ze stejného snímku, avšak z jiného místa fotografie.

ISOISO - Je vidět jak se ztrácí ostrost snímku, jde o výřez bez úprav ze stejného místa fotografie při různém ISO. Vyšší ISO jsem nezkoušel, neb vyšší nepoužívám.

Postup jak fotím?
Uvedu zde konkrétní příklad toho, jak jsem dospěl k výsledné fotografii a proč? Popíšu Vám postup, který jsem použil při fotografování dlouhososky rodu Bombylius. Byl slunečný den a na louku svítilo slunce. Na jednom z květů jsem uviděl sedět již zmíněnou dlouhososku. Fotoaparát jsem si nastavil na režim A, tedy na volbu priority clony a zvolil jsem hodnotu f3.5. Dále jsem si zvolil manuální režim ostření a vzhledem k tomu, že jsem měl v úmyslu celou scénu zastínit, abych předešel nežádoucím přepalům na bílém květu a mohl jsem dobře exponovat samotnou dlouhososku, zvýšil jsem ISO na hodnotu 200. Zvolil jsem makro režim a začal se pomalu přibližovat k mouše a to tak, abych celou scénu pomalu zastínil. Dával jsem pozor, aby byla scéna opravdu dobře zastíněna a v trávě za mouchou nebyly žádné rušivé prvky. Viděl jsem tam malou větvičku topolu, která by fotografii pokazila a ta jsem ji opatrně odstranil. Jemným zoomem jsem změnil ohnisko na 72 mm a ručním měřením doostřil na minimální zaostřovací vzdálenost. V tomto případě to byly 3 cm. Dobrou pomůckou je, že při manuálním režimu je v horní části displeje informace o tom z jaké minimální vzdálenosti můžete fotografovat. Nyní jsem doostření prováděl už jen posunem fotoaparátu a snímek jsem exponoval namáčknutím spouště. Šlo tedy o fotografii z ruky bez použití stativu. Výsledná hodnota času byla 1/400 s což zaručovalo ostrost snímku.

Hodnocení
A co říci na závěr? Jako entomolog, který tráví většinu času sběrem a studiem bezobratlých jsem sháněl nějaký malý fotoaparát do kapsy. Po několika měsících používání mohu zodpověděn prohlásit, že jsem zvolil dobře. Canon Powershot G16 má výborné světelné vlastnosti, kvalitní obrazový výstup, rychlé ostření, dlouhou výdrž baterie, kvalitní Full HD video a slušný makro režim. Avšak jednu věc bych tomuto fotoaparátu vytknul. Velmi u něj postrádám otočný displej a opravdu netuším, proč na něj zde výrobce zapomněl.

Ukázky fotografií

Makro rostlinMakro rostlin - ISO 80, čas 1/100 s, clona f2.2. Powershot G16 velmi dobře slouží k dokumentování rostlin. Díky své světelnosti jej můžete použít i v lese ve stínu.

Vstavač nachový (Orchis purpurea)Vstavač nachový (Orchis purpurea) - ISO 200, čas 1/400 s, clona f2.5

Vstavač nachový (Orchis purpurea)Vstavač nachový (Orchis purpurea) - ISO 200, čas 1/125 s, clona f3.5. Oproti klasické zrcadlovce je pozadí více čitelné, v případě dokumentárních fotografií to však vůbec nevadí.

HlemýžďHlemýžď - ISO 200, čas 1/200 s, clona f5.0

Stepník rudý (Eresus kollari)Stepník rudý (Eresus kollari) - ISO 125, čas 1/25 s, clona f3.5. I při poměrně dlouhém čase je výsledný snímek ostrý.

Stepník rudý (Eresus kollari)Stepník rudý (Eresus kollari) - ISO 125, čas 1/1250 s, clona f3.5. I přesto, že se jedná o pavouka, který je velký jen asi 8 mm, výsledek je velmi dobrý.

Dlouhozobka rodu BombyliusDlouhozobka rodu Bombylius - ISO 200, čas 1/400 s, clona f3.5

Dlouhozobka rodu BombyliusDlouhozobka rodu Bombylius - ISO 200, čas 1/320 s, clona f4.5

Panolis flamae - sosnokaz borovýPanolis flamae - sosnokaz borový - ISO 250, čas 1/1250 s, clona f3.2.

Střevlík vrásčitý (Carabus intricatus)Střevlík vrásčitý (Carabus intricatus) - ISO 200, čas 1/50 s, clona f2.5

HřibHřib - ISO 125, čas 1/40, clona 2.5

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
5721215
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Pavel
Dobrý den,
v textu je správně referováno o dlouhososce rodu Bombylius, avšak u obrázků je dvojitě nesprávný popis dlouhozobka rodu Bobylius. Detail.
S pozdravem
Pavel Krásenský
Dobrý den, děkuji za upozornění. Chybu jsem již opravil. Srdečně zdraví, Pavel K.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace