Domů » Nejnovější články » Chráněné druhy a workshopy

Chráněné druhy a workshopy

Díky digitální fotografii se v posledních letech počty lidí, kteří aktivně fotografují, několikanásobně zvýšil. To s sebou nese samozřejmě i rizika s tím spojená. Jedním z nich je i fotografování chráněných a ohrožených živočichů, nebo vstupy do chráněných území.

V loňském roce mne oslovila celá řada lidí, kteří by rádi fotografovali stepníky rodu Eresus, nebo roháče obecné, kteří se vyskytují nedaleko Chomutova. V dobré vůli jsem se rozhodl v loňském roce uspořádat např. společné fotografování stepníků. Nakonec nás ale zradilo počasí - což je s odstupem času možná dobře, čímž nechci ale vůbec poukazovat ny ty, kteří se na společné fotografování stepníků přihlásili. Důvodem proč to píši je to, že se poslední dobou nezřídka stává, že prozrazení lokality se vzácným druhem vede následně k nepovoleným návštěvám lokality. Určitě nepatřím mezi zapřísáhlé až zarputilé ochránce přírody, ale snažím se ctít určitá pravidla. Když jsem na lokalitu (např. národní přírodní rezervace) bral větší skupinu lidí, informoval jsem o této skutečnosti příslušnou správu CHKO.
Cílem této krátké zprávy není moralizování, ale informace, že jsem se rozhodl ukončit nabídky na fotografování chráněných druhů, nebo fotografování na území národních přírodních rezervací, národních parků apod. K tomu mě vedly především zkušenosti kolegů, ale bohužel i mé, kdy některý z účastníků fotografického workshopu začal lokalitu opětovně navštěvovat bez jakéhokoli oficiálního povolení, což se dá jistě při troše shovívavosti prominout, ale pokud tam někdo sám dovede skupinu lidí za účelem svého vlastního workshopu, tak k tomu bohužel přispívat nechci. Podobné zkušenosti mám i ze své dlouholeté entomologické praxe. Vše je způsobené atraktivitou některých druhů a vůbec nechci pátrat po tom jak jsou ve vztahu k našim zákonům řešeny workshopy, kde se fotí kudlanky, rosničky, roháči obecní apod. Vzhledem k tomu, že se v rámci své práce zoologa a entomologa s touto tématikou často setkávám, vím jak malé povědomí o této problematice mezi lidmi je a jak často se zákony a vyhlášky úmyslně i neúmyslně porušují.

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
72191410
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Stefan
Vzdy mne zamrazi, kdyz slysim termin ochranci prirody. Clovek ve sve namyslenosti si mysli, ze muze chranit prirodu. Omyl, my si musime uvedomit, ze neochranujeme prirodu, ta nas totiz prezije, trebas v jine podobe, ale ze predevsim musime chranit zivotni podminky pro nase preziti. Tim, ze vypoustime jedy, likvidujeme lesy a zivocichy, predevsim likvidujeme vlastni podminky pro preziti. Likvidujeme vlastni ekosystem, bez ktereho nebudeme schopni prezit. Az si uvedomime, ze zachranou lesu, zivocichu atd. vlastne chranime sebe potom mozna zacne mit lidstvo nadeji na zachranu vlastniho druhu. Ale priroda prezije bez nas nebo s nami...
Sváťa
Ad Pavel: Člověk je odedávna v pozici zásadního měnitele přírody k obrazu svému. Bez jakéhokoli ohledu na její obyvatele. Globální vlivy nejsou podle mého zdaleka tak podstatné(v rámci ochrany přírody), jako zásadní a povětšinou nevratné zásahy člověka do jednotlivých maloplošných území. Z tohohle pohledu ty zákony plně chápu. A zrovna tak chápu Pavlovo rozhodnutí o ukončení těchto workshopů.
Pavel Krásenský
Sváťo, máš naprostou pravdu a kdo dělá do ochrany přírody, nebo podobně jako já řeší různé výjimky a povolení, dělá posudky apod., zjistí jak snadno se dá zásahem člověka ovlivnit lokalita - a to jak pozitivně tak negativně. A v době, kdy má každý téměř neomezené možnosti je rizik mnohem více a právě to mne vedlo k mému rozhodnutí.
Pavel
Ty zákony měli pomoct náročným druhům přežít globální vlivy. Vyústili v absurdní situaci. Pokud chybí zdravý rozum, je jakákoliv argumentace zbytečná - opici poezii nevysvětlíš. Tolik k "nepovolené návštěvě lokality".
Pavel Krásenský
Ano, zákony máme na řadu věcí a souhlasím s tím, že pokud chybí zdravý rozum, je jakákoli argumentace k ničemu. Právě proto jsem se rozhodl ukončit návštěvy některých lokalit a aspoň trochu omezit rizika.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace