Domů » Nejnovější články » Chladné ráno u rybníka

Chladné ráno u rybníka

Být brzy ráno v probouzející se přírodě je jeden z nejúžasnějších zážitků, který můžete zažít. Často vyrážím na lokality ještě před rozedněním a východ slunce si opravdu užívám a to i přesto, že mým cílem není východ slunce samotný, ale živočichové, kteří po chladné noci nehybně posedávají na rostlinstvu a netrpělivě čekají na první sluneční paprsky. Právě tento čas je pro fotografa nejvhodnější, protože se může přiblížit ke tvorům, kteří ve dne chvilku neposedí. Bonusem navíc pak mohou být drobné kapičky rosy, které jsou téměř na všem živém i neživém.

Ranní fotografování je skvělý způsob jak se dostat blíž k nejrůznějším bezobratlým živočichům, na druhé straně je poměrně obtížný a vyžaduje určitou přípravu a pomůcky. Hlavním nepřítelem, který Vám může ranní fotografování znepříjemnit, nebo úplně znemožnit, je vítr. Asi není obtížné zjistit pohledem ven, zda fouká vítr či nikoli. Často však vyjíždím na vzdálenější místa, kde může být situace zcela odlišná. Proto využívám několik internetových serverů, které nabízejí aktuální informace nejen o počasí, ale i o síle a směru větru v daném místě. Nejvíce využívám informací na www.yr.no a také na lokálním www.slunecno.cz. U nás v Chomutově je dní bez větru velmi málo a tak pokud zjistím, že se v porostu osik před naším domem nepohne ani lístek, vyrážím do terénu.

Dalším nepřítelem je teplota. Pokud není teplota dostatečně nízká, hmyz je stále aktivní a tak se fotografování stává náročnějším, často zcela nemožným. A jaká teplota je nejvhodnější, resp. při jaké teplotě většina hmyzu nehybně sedí? Odpověď není až tak snadná. Dá se však říci, že ideální je teplota pod 10°C, čím nižší tím lepší. Některé druhy jsou však schopny reagovat na vnější podněty i při těchto teplotách a tak je nutné při fotografování postupovat velmi opatrně.

Tentokrát jsem se vypravil do Krušných hor k malému rybníčku, který je napájen vodou z nedalekého rašeliniště. Právě k tomuto rybníčku jezdím i s účastníky fotografických workshopů. Zářijová a říjnová rána jsou zde velmi chladná a celý rybník je velmi často zahalen do mlžného oparu. Ve vycházejícím slunci všude září kapičky rosy a z nedalekých lesů je slyšet zpěv probouzejících se ptáků. Zvolil jsem si místo, kde jsem si položil fotografické vybavení a začal jsem propátrávat nejbližší okolí. I na konci září je zde stále co fotografovat. Na rostlinách rostoucích ve vodě sedí nejrůznější mouchy, nocující šidélka, chrostíci a pavouci. V prostech kolem vody můžete narazit na různé brouky, ploštice, pakomáry, pavouky, motýly apod. Důležité je pozorně se dívat a hledat vhodné objekty. Pokud se vypravíte takto brzo ráno fotografovat, mějte na paměti, že Vám ve fotografické výbavě nesmí chybět stativ, makro sáňky, odrazky a samozřejmě dálková spoušť. Dá se samozřejmě použít i blesk, což také často dělám, ale pak je nutné mít kvalitní difuzér, který dokáže eliminovat nežádoucí odlesky. Pokud byste si chtěli sami vyzkoušet ranní fotografování, stačí se přihlásit na některý z mých kurzů.

Kromě fotografií jsem se pokusil opět vytvořit krátké video, opět pouze s použitím Windows media playeru, který samozřejmě umí jen základní úpravy a přechody snímků nejsou ideální. Myslím si však, že video Vám mnohem lépe přiblíží tu magickou ranní atmosféru. Pro vyšší rozlišení si video můžete spustit přímo na www.youtube.com.

http://youtu.be/Cmq7hVfuiUQ

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
2026184
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Plekanec
Chladné ráno i zahřeje a hlavně výsledně potěší! Paráda...
Roman Najbert
Ahoj Pavle, tak to video je perfektní. To se ti povedlo. Roman
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace