Domů » Nejnovější články » Monitor pro úpravu fotografií

Monitor pro úpravu fotografií

Před několika lety jsem řešil problém, který z mnoha monitorů na trhu bude ten nejlepší pro úpravy fotografií. Výběr v té době padnul na monitor Samsung HP w2448hc, který mi sloužil dlouhá léta. Avšak při každodenním používání má samozřejmě i monitor svou životnost, a když se začal pomalu, ale jistě "vypalovat" a černou barvu nahrazovala především po stranách šedá, rozhodl jsem se, že se poohlédnu po novém.

Vzhledem k tomu, že se raději toulám někde v přírodě a ne v internetových obchodech s monitory, nezbylo mi nic jiného než se podívat na internet na doporučení, recenze a testy. Musím říci, že i tak nebyla volba snadná a výběr byl čistě intuitivní na základě mých kritérií, kterých však nebylo mnoho. Prvním kritériem bylo, aby měl monitor IPS (In-Plane Switching) panel. Tato technologie poskytuje široký pozorovací úhel a má výborné podání barev. Díky IPS technologii a podsvícení panelu LED diodami můžete i výrazně ušetřit na spotřebě energie. Dalším kritériem bylo rozlišení, které mělo být nejméně Full HD, tedy 1920 x 1080p. A v neposlední řadě pozitivní hodnocení uživatelů, kteří monitor používají pro úpravy fotografií, resp. na grafiku. Posledním kritériem byla samozřejmě cena, přesněji řečeno maximální cena, kterou jsem byl ochoten za monitor utratit, což bylo 10000,- Kč.

Přiznám se, že jsem chviličku pomýšlel i na monitor značky EIZO. Již několikrát jsem měl možnost pracovat na monitoru EIZO ColorEdge CG277 a tak mne samozřejmě zajímalo kolik bych musel do tohoto výborného monitoru investovat...hodně! Cena tohoto monitoru s úhlopříčkou 27" se pohybuje někde kolem 55 000,- Kč, což už bylo trochu mimo mé limity. A když už jsem byl ve vyšší cenové skupině, chtěl jsem se ještě podívat na monitor, který se velmi často používá ve spojených státech a patří k těm nej. Je to monitor Apple Thunderbolt Display 27" a aktuálně se prodává asi za 32000,- Kč.

Nakonec jsem si udělal užší výběr do kterého se probojovaly tyto monitory: ASUS ProArt PA248Q3 24" (cca 11000,- Kč), ACER G257HU 25" (cca 8000,- Kč), Dell Ultrasharp U2415 24" (cca 8300,- Kč), Dell UltraSharp U2515H 25" (cca 9000,- Kč) a ASUS PB278Q 27" (cca 13600,- Kč).

A vítězem se stává.....Dell UltraSharp U2515H.

A proč právě tento monitor? Příznivý byl především poměr mezi cenou a výkonem. Jde o monitor s technologií IPS a LED podsvícením. Vyhovuje mi i poměrně velký displej (25") a také jeho QHD rozlišení 2560 x 1440p. Dalším důvodem pro výběr tohoto monitoru je věrné podání barev při 99 % sRGB. Barvy jsou velmi přirozené a kontrastní. Na monitor se můžete dívat téměř z jakéhokoli úhlu bez ztráty obrazu. Výrobce uvádí pozorovací úhly 178° svisle a 178° horizontálně. Co opravdu oceňuji je antireflexní povrch displeje. U mého předešlého monitoru jsem velmi neuváženě zvolil lesklý povrch a dodnes si pamatuji, jak jsem se po čase proklínal. Jistě oceníte i jeho konektivitu a grafické vstupy pro HDMI, DisplayPort, mini DisplayPort a několi výstupů USB 2.0, USB 3.0 a výstup pro sluchátka. Já používám pro připojení monitoru rozhraní HDMI, které slouží k přenosu digitálního obrazu i zvuku v jeho původní a nezměněné podobě. Monitor mám déle než měsíc a zatím jsem nemusel řešit žádné problémy. Barvy jsou skvělé a opravdu si po těch "lesklých" letech užívám antireflexní povrch. Monitor byl velmi dobře nastaven již z výroby, ale i přesto jsem si lehce změnil jas (70) a kontrast (60 ). Zkusil jsem si také tisk u své oblíbené firmy a barvy jsou přesně takové jako na monitoru. Věřím, že mi bude pěkných pár let dobře sloužit.

Klidné místo na práci s novým monitorem...

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
6610172
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Peter
Zdravím Vás. Chcem tento monitor, no mám problém - mám gr. kartu Sapphire ATI RADEON HD 4350, ktorá nemá, nepodporuje Displaj port. Jediná možnosť je prepojiť ho HDMI káblom. Otázne je či bude správne fungovať v plnom rozlíšení 2560x1440?? Alebo si musím kúpiť novú gr. kartu? Vďaka za rady.
Pavel Krásenský
Dobrý den, velmi se omlouvám za pozdní odpověď. Monitor má HDMI port, tak není žádný problém jej s Vaší kartou propojit. Co se týká rozlišení, záleží co umí Vaše karta, ale počítám, že budete moci plné rozlišení používat. Srdečně zdravím, Pavel K.
Honza
Ahoj, mam ho asi 14 dni a je paradni. Rikas, ze barvy jsou stejne i pri tisku. Potreboval bych radu ohledne nastaveni :) Jak mas prosimte nastaveny dell manager, vim ze jas 70 a kontrast 60, ikdyz pro me je 70 strasna lampa :-) Ci mas pro Photoshop ci LR specialni nastaveni?

Dik za odpoved, at se dari.

Honza.
Franta
Tak jsem se rozhodl také pro Dell U2515H, díky zaa tento příspěvek, pomohl mi se rozhodnout :)
Pavel Krásenský
Takt o jsem moc rád, že jsem mohl pomoci. Věřím, že bude dobře složit řadu let :)
Jindras
Díky za odpověď.Na grafice výstup HDMI není,jen 1x DVI a 2x DP. Ještě se chci zeptat jestli je lepší už rozlišení 2560x1440 než 1920x1200 a poměr stran 16:10,než 16:9.
Pavel Krásenský
Samozřejmě rozlišení je fajn, jde o to, zda to grafika vůbec bude umět, myslím, že starší nikoli. Větší rozlišení se využije vždy, je možnost lépe využít plochu monitoru. Co se týká poměru stran, ten jsem nikdy moc neřešil. Širokoúhlý, tedy klasický 16:9 se hodí pro filmy a grafiku, klasické 4:3 zase na kancelářskou práci. P.
Jindras
Jsem začátečník a potřeboval bych radu při výběru monitoru na úpravu fotografií a sem tam střih domácího videa v HD kvalitě.Fotím Nikonem D90 .Jsem začátečník.Díval jsem se na Dell U2412M , U2415 , U2515 a P2416D . Poraďte,který by byl pro mě vhodný,nemám s tímto moc zkušeností.Nebo i od jiných značek,který se hodí na úpravu fotek.Mám starší PC a mám na něm výstup DVI a Display port,grafika NVIDIA Quadro 2000.Cena tak do 8000,-kč.Díky za rady.
Pavel Krásenský
Volba monitoru není nikdy jednoduchá. Koukám na tu kartu a měla by mít i HDMI výstup...pokud ne, tak by to byla škoda. Já nemám zkušenosti se všemi monitory, ale sám používám U2515 a určitě bych jej doporučil. Určitě ale neprohloupíte, když si pořídíte kterýkoli výše uvedený...já bych si vybral jako další U2415. Výborné hodnocení má ale i P2416D.
Marie Jiránková
Moc užitečný článek, díky. Jakou k tomu používáte grafickou kartu? Zajímala by mě velikost paměti a zda má karta ventilátor.
Pavel Krásenský
Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. V současné chvíli mám grafickou kartu AMD Radeon HD 6570, samozřejmě s ventiáltorem, avšak důležitější je 64bitový systém a 16 GB paměti RAM.
Peter
Veľká vďaka za článok, pomohli ste mi ani neviete ako.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace