Domů » Nejnovější články » Tvor z jiné planety!

Tvor z jiné planety!

Není to poprvé, co věnuji některý z článků právě mšicím (Aphidae). Většina z Vás je zná především jako škůdce různých rostlin, ze kterých mšice vysávají rostlinné šťávy. Asi ale netušíte, že u nás žije mšice, která drží ve světovém měřítku prim.

Při nedávné návštěvě přírodní rezervace Buky u Vysokého Chvojna, jsem v kolonii mravenců Lasius brunneus objevil podivného tvora, kterého jsem na první pohled nedokázal identifikovat, přesněji řečeno jsem se s ním setkal poprvé v životě. I přesto, že to byl pro mne do té chvíle tvor neznámý, a v první chvíli jsem si říkal, že musí být snad z jiné planety, neváhal jsem ani vteřinu a ihned jsem se vrhnul po fotoaparátu. Během pár okamžiků jsem také zjistil, že se jedná o živočicha, který má blízký vztah k mravencům, a právě toto zjištění mne přivedlo na myšlenku, že se bude jednat o nějakou podivnou mšici.

Neuvěřitelně dlouhý sosák této mšice značně přesahuje délku těla.

Vše na tomto tvorovi je opravdu podivné. Hlava připomíná vzdáleně kahau nosatého.

Většina mšic, které jsem pod mechem nalezl měla sosáky zanořené do bukového kořene.

Netuším proč tento živočich disponuje tak dlouhým sosákem. Pravdou je, že nemusí za potravou cestovat. Stačí jen zabodnout sosák někde v okolí a je to.

Mravenci mšice často tahali za nohy, ale odtáhnout je nebylo možné díky zanořenému sosáku.

Ale vraťme se na samotný začátek. Při prohlížení suchých stojících buků jsem si všiml hustého porostu mechu při patě jednoho z nich. Často se dívám pod podobné mechy, protože zde bývají kolonie mravenců, nebo nejrůznější brouci. Tentokrát to byla kolonie mravence Lasius brunneus. První pohled do kolonie, a mou pozornost upoutal nějaký podivný a poměrně vyhlížející velký tvor, kterého jsem dosud neviděl. Mravenci zběsile pobíhali po tom, co jsem jim narušil soukromí, a onen neznámý tvor se jen nemotorně točil na místě. Podíval jsem se tedy blíže a spatřil jsem baculatého, světle zbarveného tvora s neuvěřitelně dlouhým ústním ústrojím, resp. chobotem (proboscis). Tento chobot byl tak dlouhý, že jej tvor měl stočený pod tělem a dosahoval daleko za něj. Ihned mne však napadla myšlenka, jak to asi bude vypadat, když jej bude používat. Přece nebude mít ten chobot natažený až někam za roh. Netrvalo dlouho a jednoho takového tvora jsem objevil. Byl ukryt pod kouskem mechu a jeho neuvěřitelně dlouhý chobot byl natažen daleko před něj. Občas kolem přeběhl nějaký mravenec, a v naší terminologii bych řekl, že o chobot normálně zakopnul. Jiný mravenec se pokoušel tvora odtáhnout do bezpečí, ale díky zabodnutému chobotu se mu to nedařilo. Pohled na tyto tvory byl neuvěřitelný. Malé skupinky těchto zvířat se krčily v přítmí hnízda a mravenci kolem nich stále rozrušeně pobíhali.

Takto vypadá malá továrna na zpracování rostlinných šťáv. Vlevo sosák, tělo přemění tekutinu a na konci vyleze sladká medovice.

Mšice neustále sají rostlinné šťávy a přeměňují je v medovici.

A o kom to tady stále píši? Onen tajemný tvor je mšice nosálka (Stomaphis wojciechowskii). Tento druh žije nejčastěji při patách stromů, kde se vyskytují kolonie mravenců druhu Lasius fuliginosus nebo L. brunneus. Od nás není oficiálně uváděna a to i proto, že byla teprve nedávno popsána. V palearktické oblasti je dosud známo asi 25 zástupců tohoto rodu. Nejčastěji se údajně vyskytuje v koloniích mravenců při patách dubů a bříz, ale jak vidět i buků. A co je na této mšici tak výjimečné? Je to samozřejmě její neuvěřitelně dlouhé sací ústrojí, které může být 2x delší než samotné tělo mšice a také velikost, díky níž jde o největší mšici na světě. Některé exempláře dorůstají velikosti i přes 1 cm. Takové velikosti však dorůstají pouze samičky, samečci jsou mnohem menší.

Více Vám ale jistě prozradí přiložené fotografie. Bylo to pro mne velmi zajímavé setkání a překvapení, že máme u nás dalšího tvora, který drží světový primát.

Díky medovici jsou mšice pro mravence velmi důležité, a ti se je snažili ihned odtáhnout do bezpečí.

Mravenec druu Lasius brunneus se stará o jednu dospělou samičku.

Stačí ještě kousek a medovice bude objevena.

Někdy se na mšici vyhrnulo hned několik mravenců najednou a snažili se mšici odtáhnout. Asi tušíte, proč jim to moc nešlo.

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
7123127
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace