Domů » Nejnovější články » Pomůcky v makrofotografii

Makrofotografii se věnuje stále více lidí. Důvodem je především snadná dostupnost fotoaparátů a také skrytý miniaturní svět, do kterého nám makrofotografie umožňuje nahlédnout. Za více než dvacetiletou fotografickou praxi jsem zjistil, že k dosažení lepších fotografií není potřeba skvělé fotografické vybavení, ale především píle a také nejrůznější triky a pomůcky, které dodají fotografii na atraktivitě, nebo Vám umožní lépe výslednou fotografii pořídit. Často jsou to velmi jednoduché a levné pomůcky, které najdete u sebe doma. Rozhodl jsem se, že Vám některé z nich představím v tomto článku.

V minulosti jsem často potřeboval nejrůznější držáky, úchytky apod. Vždy jsem se snažil najít nejvhodnější řešení, ale ne vždy to bylo snadné. V poslední době velmi často používám různě velké gumičky do vlasů. Oproti běžným gumičkám jsou tyto chráněny tkaninou a lépe se s nimi manipuluje. Své uplatnění u mě našla gumička například při uchycení LED světla. Pokud se věnujete fotografování velmi malých objektů a fotografujete při velkém zvětšení, může se Vám stát, že je malý objekt v hledáčku velmi špatně vidět. Jde o to, že ubývá světla a tak je vhodné si fotografovanou scénu nasvítit, aby bylo možné přesně zaostřit. Stejně tak potřebujete nějaké světlo v případě, že fotografujete v noci, v jeskyni apod. Možností jak uchytit malé LED světlo k fotoaparátu je samozřejmě spousta, já Vám ukážu, jak snadno to dělám já.

Pro nasvícení scény v případě, že používám velké zvětšení, nebo fotografuji např. v noci, používám velmi jednoduchý způsob upevnění LED baterky přímo k blesku. Postačí jen obyčejná gumička do vladů.

Jednu část gumičky obtočím kolem baterky, následně celou kolem blesku a opět ji upevním na baterku. Takto světlo velmi dobře drží a hlavně je jeho uchycení otázkou pár vteřin.

Stejně můžeme LED baterku připevnit i k větším systémovým bleskům.

Ukázka celé sestavy s připevněnou LED baterkou na systémovém blesku.

Detailní pohled z něhož je uchycení LED baterky dobře patrné. Velikost gumičky je potřeba dobře zvolit, aby světlo dobře drželo. Samozřejmě je možné menší gumičky i spojit dohromady.

Každý, kdo se věnuje makrofotografii a myslí to vážně, nemůže podcenit sílu odrazných a rozptylných ploch. Při svých fotografických kurzech stále vidím, jak špatně, nebo vůbec fotografové odrazné plochy a difuzéry používají. A pokud už vědí, že jsou odrazky důležité, často na ně při samotném fotografování zapomenou. Mnoho lidí používá při makrofotografii velké kruhové odrazky, případně větší bílé desky. Avšak při fotografování malých objektů to není vůbec potřeba. Když si vezeme, jak velké odrazky používáme například při portrétní fotografii, zjistíme, že velikost odrazky vůči fotografovanému objektu, v tomto případě modelce, je malá. Stejný poměr nám stačí i u makrofotografie. Při fotografování proto používám malé odrazky o velikosti od formátu A6 a méně. Výhodou je nejen jejich skladnost, ale především mobilita a použitelnost. Dají se snadno přidržet, případně jen opřít. Abych si pomohl v případě, že ruce potřebuji například k manipulaci s objektem, využívám malá ramínka, která na internetu najdete pod názvem „Magic Arm“. Ramínka se dají různě kombinovat, spojovat a díky „klasickému“ závitu se dají našroubovat na různé fotografické pomůcky, jako jsou například makrosáňky, rychloupínací destičky apod. Ramínka používám v kombinaci s rychloupínací destičkou, kterou na internetu najdete pod názvem „Quick Release Plate“.

Ukázka odrazek, které nejčastěji používám. Jejich tvary nejsou náhodné, ale vycházejí z mých dlouholetých zkušeností.

Mou nejoblíbenější pomůckou je ramínko Magic Arm. Používám jej k mnoha účelům, a to i k těm, ke kterým nebylo ramínko zcela jistě vyrobeno :-)

Ramínka používám například k přidržování odrazek, nebo fotografovaných objektů. K tomu účelu jsem si na jeden konec ramínka přidělal elektrikářskou svorku pomocí elektrikářských stahovacích pásek. Samozřejmě zuby svorky jsem ohnul, aby nedocházelo k poškození přidržovaného objektu.

Detail přichycení svorky pomocí elektrikářských pásek.

Praktická ukázka, jak používám držák na odrazky. Jak jsem již psal v článku, je zcela nesmyslné používat velké kulaté odrazky. Pro nasvícení malých objektů postačí odrazka velké pouze několik čtverečních centimetrů. Díky ramínku máte požnost si ji nastavit tak, jak je potřeba. Manipulace je rychlá a jednoduchá.

Další využití gumičky do vlasů. Lze jej využít k jednoduchému uchycení odrazky, např. u objektivu Canon MP-E65, nebo u jiných objektivů při fotografování při větším zvětšení, kdy je ostřící vzdálenost menší a odrazka tak splní svůj účel.

Detail uchycení malé papírové odrazky. Gumička je nasazena na přední část objektivu, a pod ní je vložena odrazka. Odrazkou můžete snadno manipulovat, můžete ji rychle posouvat, případně ohnutím papíru měnit i úhel. Důležité je zvolit dobrou gumičku...měla by být docela na pevno.

Další využití ramínka „Magic Arm“ je k držení blesku. Já používám pouze jedno ramínko, které přidělávám do závitu na stativovém kroužku. Umístit takto blesk je velmi důležité, protože máte možnost měnit úhel, pod kterým bude fotografovaný objekt osvícen. Důležitá je také vzdálenost blesku, případně difuzéru od fotografovaného objektu, nebo blesku od difuzéru. Tato vzdálenost určuje míru rozptylu světla, a je to základ svícení nejen v makrofotografii. Samozřejmě je potřeba se s takto uchyceným bleskem naučit pracovat, protože může docházet k samovolnému povolování, a to v případě, že bude váha blesku působit proti utahování závitu na stativovém kroužku. Důležité jsou také úhly a vzdálenosti, které můžete takto měnit. Výsledné světlo, jeho intenzita a směr, jsou pak čistě na Vás.

Ramínko Magic Arm, systémový blesk a prodlužovací kabel na blesk jsou tři základní pomůcky, bez kterých se makrofotograf nemůže obejít.

Aby byla manipulovací schopnost ramínka větší, upevňuji jej do závitu na stativovém kroužku. Proto u všech svých makro objektivů stativový kroužek používám. A to nejen pro tento účel.

Pokud chcete, aby blesk bylo možno používat z různých směrů, ideálním řešením jsou ramínka Magic Arm. Samozřejmě musíte pro spojení blesku s tělem fotoaparátu použít buď prodlužovací kabel, nebo nějaký odpalovač.

Ukázka celé sestavy s ramínkem Magic Arm, prodlužovacím kabelem a systémévým bleskem. Používám menší blesk Canon SpeedLite 270 EX II. Ramínko však bez problémů unese i větší systémévé blesky, jen manipulace je pak poněkud obtížnější, protože může docházet vahou blesku k povolování šroubu a pádu blesku.

Na tomto obrázku je velmi dobře vidět jak lze blesk použít například pro osvětlení zcela zhora. Na blesk můžete umístit difuzer a máte ideální sestavu na fotografování makra.

Světlo může na fotografovanou scénu dopadat i úplně ze strany. Můžete tak dát scéně zajímavý vzhled.

Díky ramínku se blesk může dost opravdu hodně vysoko nad fotografovanous cénu. To se hodí hlavně u objektivů s delším ohniskem, kdy potřebujeme, aby bylo zábleskové zařízení co nejblíže fotografovanému objektu.

V dnešní době stále víc lidí zkouší tzv. skládanou fotografii. Je to fotografický obor, který nabízí netradiční pohled na fotografované objekty, protože díky této technice dosahujeme velké hloubky ostrosti a výsledná fotografie tak působí velmi netradičně. Ač mám na skládanou fotografii svůj vlastní pohled a nemám rád kýčovité, přehnaně barevné, fotografie uměle aranžovaných mrtvých jedinců, často orosených, myslím, že se dá skládané fotografie využít i lépe. Samozřejmě nejsem určitě proti fotografování preparovaných živočichů, ale pokládat to za nějaké extra velké fotografické umění to nelze. Přeci jen jde o nehybný objekt, kdy si můžete v klidu vše vyzkoušet, udělat si sérii fotografií, složit si výslednou fotografii a když se Vám nelíbí, tak se pokusit o novou. Opravdovou výzvou jsou fotografie v exteriéru, tedy venku, kdy díky skládané fotografii můžeme vytvořit velmi zajímavé výsledky. Ale vraťme se zpět k pomůcce, kterou bych Vám rád představil. Základem skládané fotografie je série fotografií, při kterých se posouvá rovina ostrosti. To je možné docílit samozřejmě buď ostřícím kroužkem na objektivu, což je ale dost nepřesné a je velmi obtížné sérii kvalitně připravit. Druhým způsobem je posouvat celý fotoaparát, nejlépe po stejných krocích. I zde je celá řada možností a já Vám představím své levné a rychlé řešení jak fotoaparát posouvat po velmi drobných krocích v řádu setin milimetru. Samozřejmě to je již extrém, protože pro malé objekty stačí posun v rámci milimetrů, případně desetin milimetru. To však s mou pomůckou je možné také. Jde o upravený mikrometr, kterému jsem uříznul statickou část a vyvrtal jsem do ní otvor se závitem. Takto upravený mikrometr pak stačí jen vhodně přidělat například k makrosáňkám a nic jiného nepotřebujete. V případě, že použijete stejně jako já kvalitní makrosáňky od firmy Novoflex, je umístění mikrometru velmi snadné a rychlé. Celý postup můžete vidět na přiložených fotografiích.

Na tomto obrázku můžete vidět jak jsem mikrometr upravil. Uřízl jsem značnou část ramene a do zbylé části jsem vyvrtal díru a vytočil závit.

Mikrometr s uřízlou spodní částí do které jsem vyvrtal díru pro šroub.

Uchycení mikrometru jsem prvedl pomocí obyčejného šroubu, pro který jsem vyvrtal díru se závitem do těla mikrometru, jak je vidět na jedné z přiložených fotografií. Využil jsem také menší díru v makrosáňkách, které jsem tak nemusel vůbec upravovat.

Mikrometr umístěný v zadní části makrosáňek nepřekáží, avšak oproti drahým mikrometrům například od firmy Newport, musím po každém posunu pojezd vrátit ručně zpět. Nemám však rád nejrůznější automatické posuvy, a tak mi ani tato drobnost nevadí.

Pro posun fotoaparátu používám tuto velmi jednoduchou sestavu. Více o mikrometru a jeho uchycení se dozvíte na dalších fotografiích. Tuto sestavu jsem si vyrobil výhradně pro makrosáňky Novoflex,a tak pokud používáte jiné makrosáňky, budete si muset výrobu posuvu trochu upravit.

Ukázky fotografií

Vrtavec Gibbium psylloides

Zajímavý nosatec rodu Onyxacalles. Právě u této fotografie byla použita papírová odrazka připevněná gumičkou k přední části objektivu. Díky tomu došlo k prosvětlení spodní části větvičky.

Mládě stepníka Eresus kollari. U této fotografie jsem použil blesk na ramínku a změnil tak klasický úhel osvětlení.

Velmi vzácný nosatec Pirapion immune. I zde byla použita malá odrazka přichycená k přední části objektivu gumičkou na vlasy.

Vzácný nosatec Oxystoma pomonae. Opět použit velký difuzér a blesk na ramínku, tak jak je to zobrazeno v článku.

Samička skákavky rudopásé s kořistí.

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
171121810
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Jan Vavra
Dobrý den,

Mohl by jste doporučit software na zmíněné skládání fotografií (tiše předpokládám, že nějaký používáte :-) )
David
Dobrý den, pane Krásenský.
Makrofotografii se věnuji teprve rok a to bez blesku. Rád bych to změnil a blesk si pořídil. Ale mám DSLR NIKON 5300, který na rozdíl od Canonů neumí vysokorychlostní synchronizaci (nevím, zda ji používáte). Prosím Vás, mám si vůbec kupovat blesk, když s ním budu moci hmyz fotit se 105mm makroobjektivem jen na 1/200 sekundy (crop faktor 1,5) - stačí tento čas? Nebo si mám nějak vyrobit či pořídit nějaké silné LED světlo, které bude osvětlovat scénu kontinuálně, abych mohl fotit na kratší časy?
Děkuji Vám!
Pavel Krásenský
Dobrý den, Davide,
děkuji za návštěvu webu a za dotaz. Chápu kam s ním míříte. Já samozřejmě používám i menší systémové blesky, které vysokorychlostní synchronizaci neumí, neumí to ani můj nový fotoaparát a tak ji samozřejmě nevyužívám a fotím na nejkratší čas, tedy 1/180, což není ideální, ale pokud člověk nefotí rychle se pohybující objekty, tak to stačí. Pokud bych fotil nějaké zvíře v běhu, případně vážku v letu, použil bych svůj systémový blesk, který umí high speed. Co se týká led světla, to Vám asi moc nepomůže. Používám dva LED panely a i když scénu osvětlí dobře, pokud budete chtít použít například čas 1/500s (to je čas, kdy jsou ostrá např. křídla vážky v letu) bude to složité i tak a budete muset hodně zvyšovat ISO.
Snad jsem Vám aspoň trochu pomohl v rozhodování.
Srdečně zdraví Pavel K.
Milan
Dobrý den, stativový držák se dodává přímo s MP-E, ale jak na stovku?
Bojím se, že tenhle
https://www.oehling.cz/phottix-stativova-objimka-pro-ef-1002-8-l-is-usm
ramínka s bleskem neudrží...
Mohl byste poradit? Děkuju.
Pavel Krásenský
Dobrý den,
se stativovými kroužky na stovku je to složitější. Originální je neuvěřitelně drahý, ty neoriginální opravdu příliš dobře nedrží. Já jsem si všechny musel trochu upravit, přesněji jsem vložil pod kroužek pásek slabé gumy, která zaručí, že se pak neprotáčí. Někdy je to skutečně boj. Naštěstí další možností jak uchytit ramínka, je použít stativový závit na spodní straně těla fotoaparátu. Samozřejmě se trochu zmenší manipulační možnosti, ale svůj účel to splní. Srdečně zdraví, Pavel K.
Julie
Dobrý den, kde nejlépe zakoupit "odrazky" ? Ani v papírnictví ani ve výtvarných potřebách jsem na ně nenarazila ... Děkuji
Pavel Krásenský
Dobrý večer, jako odrazka může být použita i obyčejná tvrdší čtvrtka. Já používám bílou modelovací podložku, protože jí lze dobře uříznout, je možné ji ohýbat a je samozřejmě levná. Ta se dá sehnat v papírnictví. Pavel K.
Juraj
Dobrý den,

chtěl bych se optat na používanou velikost ramínek - ta jsou k dostání ve dvou velikostech (7", 11"), na fotkách jsou myslím 11ky. Zkoušel jste i 7"? Ta by mohla být o něco stabilnější, ale nevím, jestli nejsou pro dané použití příliš krátká.

Díky
Pavel Krásenský
Dobrý den, ano, používám výhradně 11palců, protože mají lepší dosah a pro toto použití jsou vhodnější. Ano, měl jsem i 7 palců, ale byla s nimi dost omezená manipulace, čímž samozřejmě neříkám, že nejdou použít. Pavel K.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace