Domů » Nejnovější články » Pavoukovci v suti

Pavoukovci v suti

Velmi zajímavým biotopem, který velmi rád navštěvuji jsou nejrůznější sutě. Avšak ne každá suť je pro život rozmanitějšího spektra živočichů vhodná. Záleží jak na expozici suťového pole, tak na původu sutě a její hloubce. Hluboké sutě jsou uvnitř schopné udržovat celoročně téměř konstatní teplotu a tak nabízejí podmínky pro výskyt řady specializovaných druhů bezobratlých.

V blízkém okolí Chomutova se vyskytuje několik sutí, které pravidelně navštěvuji. Jsou to sutě, které se nacházejí v Krušných horách a většinou se jedná o sutě v údolích, případně vrcholové sutě, které tvoří tzv. kamenná moře. První ze sutí, o které se krátce zmíním je suť nacházející se v dolní části Bezručova údolí. Jedná se o lesní suť se SZ expozicí. Díky částečnému zastínění se zde udržuje vlhkost, a to i v době největšího sucha. Mezi kameny je i spousta spadaného listí, které tvoří přirozený humus. A i v něm se vyskytují velmi zajímavé druhy bezobratlých.

Menší suť nacházející se v Bezručově údolí. Povrch je pokryt mechy a drobnými lišejníky a vše tvoří ideální podmínky pro zajímavé druhy bezobratlých.

Velmi opatrně obracím menší i větší kameny a tak se pomalinku dostávám hlouběji do sutě. Každý kámen velmi důkladně prohlížím, především jeho spodní stranu, kde se pavouci nejčastěji ukrývají.

Abyste objevili druhy žijící v suti, musíte se dostat do suti trochu hlouběji. Většinou se živočichové zdržují na spodní straně vlhkých, ale i sušších kamenů. Důležité je co možná nejvíce konstantní mikroklima. Poměrně časté jsou v sutích plachetnatky (Linyphiidae). Jedním ze zajímavých druhů je plachetnatka trojúhlá (Saaristoa firma). Tato plachetnatka žije v suťových lesích a patří mezi vzácnější druhy. Dalším nepříliš hojným druhem, který jsem v této suti objevil je pavučenka tenkozobá (Micrargus apertus). Možná pro zajímavost uvedu vždy i velikost pavouka, protože často jde o velmi malé druhy. Například tato pavučenka je velká jen kolem 2 mm. Nejhojnějším druhem této suti byla Trogloneta granulum. Jde o 1,5 mm velkého pavouka, který je snadno přehlédnutelný. Tento druh najdeme v kamenitých sutích, ale i lesních cest, případně na spodní straně kamenů kolem horských bystřin.

Saaristoa firma

Saaristoa firma

Saaristoa firma

Micrargus apertus

Micrargus apertus

Micrargus apertus

Trogloneta granulum

Trogloneta granulum

Centromerus cavernanum

Centromerus cavernanum

Mitostoma chrysomelas

Mitostoma chrysomelas

Především v horní části suti zde byla hojná plachetnatka kavernová (Centromerus cavernarum). Nejde o typického zástupce sutí, ale i přesto jsem zde objevil několik exemplářů. Jde opět o velmi drobného pavouka dorůstajícího velikosti kolem 1,7 mm. Posledním druhem pavoukovce, který mne potěšil, byl sekáč žlaznatka černozlatá (Mitostoma chrysomelas). Tento sekáč je nápadný svými nápadně dlouhými makadly, která jsou navíc v tomto nedospělém stádiu pokryta drobnými kapičkami. I přesto, že se jedná o sekáče, díky velikosti těla pouhých 2,5 mm často uniká pozornosti.

Úžasná suť na vrcholu Hadí hory. I přesto, že to ze snímku není patrné, suť tvoří poměrně velké balvany a pohyb po ní, není vůbec snadný.

Lišejníky dávají kamenům charakteristiké barvy. Především po dešti suť hýří sytými barvami.

Druhou sutí, která patří mezi nejúžasnější sutě, které se v Krušných horách vyskytují. Nachází se u Jáchymova v nadmořské výšce asi 850 metrů na vrcholu Hadí hory. Jde o úžasnou suť, která v této době hýří barvami. Žijí zde vzácné druhy pavoukovců, ale např. i vzácné skákavky nebo brouci z čeledi Staphylinidae (drabčíci). Nejnápadnějším druhem, který se na této suti vyskytuje je slíďák ostnonohý (Acantolycosa norvegica). Tento asi jeden centimetr velký slíďák žije vzácně na otevřených a osluněných sutích. Když je teplo a slunečno, slíďáci velmi čile pobíhají po vyhřátých kamenech. Vidět byly především samičky s kokony, které vynášely na slunce a tak urychlovaly vývoj vajíček. Tento druh je nápadný svým strakatým zbarvením a je úžasné jej vidět pobíhat po kamenech, které hýří různými barvami. Je poměrně obtížné tohoto slíďáka fotografovat, protože při sebemenším vyrušení se velmi rychle ukryje na spodní stranu kamenů, nebo zalézá rychle do suti. Kdykoli jsem nějakého pozoroval, obdivoval jsem jeho krásu. Žijí zde podobné druhy jako v suti v Bezručově údolí. Některé druhy tu však byly navíc. Jedním z nich je zápředník horský (Clubiona alpicola), který byl častý na spodní straně sušších kamenů při okrajích sutě. Její charakteristické zápředky byly mezi kameny dobře viditelné. Bohužel jsem objevil pouze nedospělé jedince. Jedním z hojnějších druhů, které jsem v suti potkal, byla i segestra podkorní (Segestria senoculata). Při prohlížení kamenů ve stinných místech suti jsem narazil na velké kokony. Bohužel se mi nepodařilo vyfotografovat pavouka, který je majitelem kokonů, ale mělo by se jednat o metu temnostní (Meta menardi), která se vyskytuje jak v jeskyních, nebo hlubších skalních dutinách, tak i v kamenitých sutích.

Samička slíďáka ostnonohého (Acantholycosa norvegica) s kokonem. Samičky vyhledávaly osluněné kameny na kterých zahřívaly své kokony a urychlovaly tak vývoj vajíček.

Acantholycosa norvegica

Acantholycosa norvegica

Segestria senoculata

Juvenilní Clubiona alpicola ve svém zámotku na spodní straně kamene.

Kokony mety temnostní (Meta menardi)

Sutě jsou velmi zajímavá stanoviště a určitě stojí za návštěvu a bližší prozkoumání. Pokud narazím na další zajímavé druhy pavouků, nebo bezobratlých rád Vás s nimi opět seznámím.

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
151421112
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Marek Kokeš
Vaše fotografie jsou dokonalé, stejně tak i doprovodný text. Přeji hodně skvělých zážitků při focení a dostatek dobrého (makro)světla:-)
Pavel Krásenský
Velmi děkuji za návštěvu mého webu a samozřejmě i pozitivní ohlas :-) Snažím se lidem představovat svět šestihoných a osminohých tvorů trochu netradiční formou, a jsem moc rád za každý ohlas a zpětnou vazbu. Děkuji a i já přeji dobré světlo :-)
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace