Domů » Nejnovější články » Pavouci v mraveništi?

Pavouci v mraveništi?

Již řadu let se věnuji hmyzu, který žije ve společnosti mravenců. Největší pozornost jsem vždy věnoval broukům, kteří patří mezi nejčastější obyvatele mravenišť. Je však celá řada dalších bezobratlých, často velmi pozoruhodných, kteří žijí v mraveništích nebo jejich bezprostřední blízkosti.

Pravděpodobně samička druhu Thyreosthenius biovatus z hnízda mravence Formica polyctena.

Před několika dny jsem navštívil okraj borového lesa, kde je několik hnízd mravence Formica polyctena. V minulosti jsem zde potvrdil výskyt několika zajímavých druhů myrmekofilních brouků a tak jsem si řekl, že bych se mohl podívat i po jiných bezobratlých. Nejvíce mne zajímali parazitičtí lumci, kteří rozvážným letem několik centimetrů nad hnízdem, hledají vhodného hostitele pro své larvy. Při pozorování hnízda a několika lumků čeledi Braconidae jsem si všiml drobného světlého pavouka, který bleskurychle probíhal mezi mravenci. V první chvíli jsem si říkal, že je to nějaký nešťastník, který se dostal na hnízdo omylem. Jaké však bylo mé překvapení, když místo úprku mimo hnízdo zamířil nebojácně do útrob mraveniště. V literatuře jsem již několikrát četl o pavoucích žijících ve společnosti mravenců, ale zatím jsem se s nimi nesetkal. Důvodem asi bude, že jsem je vlastně ani nehledal. Výše zmíněný pavouk vběhl do mraveniště v nejvyšším bodě hnízda a to v místě s největším počtem mravenců. Proto jsem se rozhodl, že se pokusím pavouka najít. Opatrně jsem odkryl jemnou drť na vrcholu mraveniště a uviděl změť hrubších větviček, které jsou v mraveništích mravenců rodu Formica časté. Právě do tohoto místa vběhnul zmíněný pavouk. Chvíli jsem pozoroval pobíhající mravence a nakonec jsem se rozhodl vzít hrst těchto větších větviček a prohlédnout je. K mému velkému překvapení jsem v ní objevil nejen jednoho, ale hned tři drobné pavoučky. Pavouci se pohybovali velmi hbitě a pokud se dostali do kontaktu s mravencem, svůj pohyb dokázali ještě zrychlit. Ihned jsem je přemístil do malé epruvety abych měl čas si je v klidu prohlédnout. Prví pohled lupou mi dal jasný důkaz, že se bude jednat o některého zástupce čeledi plachetnatek (Linyphiidae). Tvar samice nebyl nijak zvláštní. Když jsem se však podíval na samce, byly u něj viditelné dva nápadné výrůstky v přední části hlavohrudi. Podobné výrůstky roztodivných tvarů jsou charakteristické především pro pavučenky. Sdílel jsem proto fotografie obou pohlaví na sociálních sítích a netrvalo dlouho než mi odborníci potvrdili, že se jedná o myrmekofilní druh pavučenka dvouhlavá (Thyreosthenius biovatus). Dočetl jsem se , že by se mělo jednat o poměrně vzácného pavouka. Jeho relativní vzácnost je však spíše způsobena skrytým způsobem života. Byl jsem povzbuzen nálezem a řekl jsem si, že se podívám i do jiných hnízd, zda se tam tito pavouci také nevyskytují. Jaké bylo mé překvapení, když jsem je nalezl téměř ve všech hnízdech, která jsem objevil.

Sameček pavučenky dvouhlavé (Thyreosthenius biovatus).

Již více vybarvený exemplář druhu Thyreosthenius biovatus.

V mraveništi jsem pozoroval nejen tyto drobné pavouky, ale i velmi drobné chvostoskoky. Můžete jej vidět vpravo od pavouka.

Dosud nedospělý sameček pavučenky dvouhlavé.

U našich mravenců žijí i další druhy pavouků a tak věřím, že se mi je podaří v budoucnu také objevit. Dle prvních pokusů však budou mnohem vzácnější než bizarní a poměrně hojná pavučenka dvouhlavá.

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
81315522
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace