Domů » Nejnovější články » Kompakt nebo zrcadlovka

Kompakt nebo zrcadlovka

Volba fotoaparátu je asi tím nejzávažnějším rozhodnutím a samozřejmě není vůbec snadné říci, který typ je ten nejlepší. Záleží na spoustě faktorů, které výběr fotoaparátu ovlivňují. Jedním ze základních je výše finančních prostředků, které jsme ochotni za fotografickou techniku utratit. Proto je hned na začátku dobré se zamyslet jakou cestou se chceme dát, zda si fotit jen pro zábavu, nebo si fotografováním vydělávat. Další věcí nad kterou se musíte zamyslet je, zda budete chtít fotografie prezentovat především na monitoru svého počítače, tabletu, mobilu nebo na papíře, resp. na papíře většího formátu (A2 a více). Nejsem určitě specialista na techniku té, či oné značky, ale pokusím se Vám aspoň teoreticky pomoci při výběru, a to podle mých dosavadních zkušeností. Proto zde nehledejte nějakou recenzi techniky, spíše můj vlastní pohled na to, zda si máte pořídit kompaktní fotoaparát, nebo zrcadlovku. Samozřejmě vše vzhledem k makrofotografii.

Pogonognathellus sp.Pogonognathellus sp.

Pokud neuvažujete o tom, že byste se fotografováním živili a že jde pouze o příležitostný koníček, bude Vám stačit některý z kompaktních digitálních fotoaparátů bez výměnných objektivů. Na trhu je jich nepřeberné množství a celá řada z nich se hodí i pro makrofotografii. Je jen potřeba, aby měl kompaktní fotoaparát funkci makro, nejčastěji označované symbolem kytičky.
Často je však v parametrech kompaktního fotoaparátu udávána jen nejkratší zaostřovací vzdálenost, která o dosaženém zvětšení nic neříká. Pokud budete shánět kompaktní fotoaparát není příliš důležité znát nejkratší zaostřovací vzdálenost, která je často v souvislosti s makrem zmiňována. Uvědomte si, že fotit například z 1 cm makro je téměř nemožné, aspoň co se možnosti kvalitního osvětlení týče. Zkuste se naopak dopátrat k hodnotě zvětšení, které fotoaparát má. Bohužel se tuto hodnotu z přiložených informací často vůbec nedozvíte a budete se po ní muset shánět u prodejce, nebo přímo u výrobce. Pokud fotoaparát nedisponuje makro režimem je možné si dokoupit některou z makro předsádek, nebo její pomocí stávající makro vylepšit. I s kompaktním fotoaparátem se dají pořídit velmi kvalitní makro fotografie, které se občas jen stěží odliší od fotografií ze zrcadlovky. Záleží samozřejmě na šikovnosti fotografa a také na jeho kreativitě. Dobrou volbou jsou dle mne např. kompaktní fotoaparáty CANON PowerShot G15 nebo novější model G16, Panasonic Lumix DMC-LX7 nebo Nikon Coolpix P600. Samozřejmě to nejsou jediné modely, výběr skutečně záleží pouze na Vás. Poradit by Vám měli prodejci v obchodech, nebo můžete zkusit různé blogy o makrofotografii, kde se jistě nějakého konkrétního modelu dopátráte.

Gibbaranea sp.Gibbaranea sp.

Pokud se však rozhodnete, že investujete do koupě digitální zrcadlovky (DSLR) je dobré si uvědomit několik základních věcí. Jak se jednou pustíte do fotografování se zrcadlovkou čekají Vás další a další výdaje se kterými musíte chtě nechtě počítat. Koupí zrcadlovky nic nekončí, ba naopak. Je potřeba zvolit správný objektiv (viz. článek Volba makroobjektivu). Výhodou zrcadlovek jsou kvalitní obrazové vlastnosti, rychlost, možnost výměny objektivů (dnes již možné i u některých kompaktních fotoaparátů), nejrůznější nastavení a speciální funkce. Nevýhodou bývá naopak cena, rozměr a váha. Za nevýhodu můžeme také považovat nutnost výměny objektivů, kdy pro různé druhy fotografie je potřeba odlišný objektiv a z toho plynoucí další výdaje. Řada lidí se snaží ušetřit především na objektivu...a to je velká chyba. Když už investujete do digitální zrcadlovky měli byste investovat i do kvalitního objektivu, který vytvoří s tělem fotoaparátu rovnocennou dvojici. Raději si počkejte, našetřte si nějaké peníze a pořiďte si kvalitnější objektiv. Není nic horšího než vidět kvalitní zrcadlovku a na ní nasazený obyčejný "setový" objektiv s odůvodněním, že jste dali mraky peněz za tělo a nemáte na kvalitní objektiv. K čemu si pak pořizovat zrcadlovku, když její kvalitní čip budete bombardovat obrazem z méně kvalitního objektivu.

Larva v lesní hrabanceLarva v lesní hrabance

Hodně se v souvislosti s makrofotografií hovoří o velikosti čipu, resp. o plném formátu. Mezi lidmi občas slyším názor, že se plnoformátová zrcadlovka (tzv. Fullframe) s velikostí čipu srovnatelnou s velikostí konofilmového políčka pro makrofotografii nehodí, protože díky ní přijdete o zvětšení. Což je úplný nesmysl a jde jen o to dobře pochopit princip fotoaparátu. Pokud si pořídíte makro objektiv s ohniskovou vzdáleností 100 mm a nasadíte jej na DSLR zrcadlovku s čipem o velikosti např. 22,3 x 14.9 mm jeví se Vám obraz více přiblížený a řada lidí hovoří o tom, že mají větší ohniskovou vzdálenost objektivu. To je však nesmysl, protože pokud máte objektiv s ohniskovou vzdáleností 100 mm, bude jeho ohnisková vzdálenost vždy 100 mm. To, že se obraz jeví jako více přiblížený je tím, že díky menší velikosti čipu dojde k výřezu menší plochy obrazu, který objektivem prochází. Naopak u zrcadlovky s čipem o velikosti kinofilmového políčka (36 x 24 mm) dojde k výřezu větší části obrazu a obraz se tak jeví méně přiblížený, resp. méně zvětšený.

Listovník Philodromus cf. disparListovník Philodromus cf. dispar

A jak si vybrat tu správnou zrcadlovku? Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Hned první problém nastane při výběru značky. Každý se drží své určité značky a tak je výběr velmi subjektivní. Zjednodušeně se dá říci, že si pro makrofotografii můžeme vybrat jakoukoli zrcadlovku a pak si jen zvolit jak velký finanční obnos jste za ni ochotni zaplatit. Zrcadlovka by měla splňovat několik základních požadavků a to především kvalitní obrazové vlastnosti (čip), rychlost a přesnost AF, možnost voleb speciálních funkcí, předsklopení zrcátka, živý náhled (Live view), možnost připojení dálkové spouště, sáňky pro připojení externího blesku atd. Jak vidíte, to jsou vlastnosti většiny zrcadlovek, které na našem trhu můžete najít. Téměř vůbec jsem při výběru nového fotoaparátu naopak neřešil rychlost sekvenčního snímání, resp. kolik snímků za vteřinu fotoaparát zvládne. U makrofotografie jsem sekvenční snímání nikdy nepoužil. Ale neznamená, že co nedělám já, nemůžete dělat ani Vy. Samozřejmě pokud budete fotit i ptáky, nebo savce, rychlost snímání pro Vás bude důležitější. Výhodou je samozřejmě také velký displej a velký hledáček.

A co je dle mne při výběru fotoaparátu nejdůležitější:

- aktuální použitelná výše finančních prostředků (bohužel platí většinou čím dražší, tím lepší)
- vybíral bych z ověřených a nejvíce používaných značek (Canon, Nikon)
- mít jasno k jakému účelu budu pořízené fotografie používat (náhledy na monitoru, výstavy
fotografií, vlastní potěšení apod.) - zde si položte otázku: potřebuji vůbec zrcadlovku?
- budu jej používat i ve zhoršených podmínkách? (např. v mokru, vlhku apod.)
- chci mít možnost si vybrat z široké nabídky příslušenství (makro blesky, makro předsádky,
mezikroužky, redukční kroužky, dálkové spouště atd.)
- budu hodně cestovat a nechci tahat nic těžkého, jen si pro sebe dokumentuji - stačí mi
kompakt!?

- fotím jen občas a pro vlastní potěšení - stačí mi kompakt!?

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
19914611
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Jiří Skořepa
Ahoj Pavle,
myslím že ses jen letmo dotkl možností bezzrcadlovek alias kompaktů s výměnnými objektivy. Například tělo bezzrcátka Sony Nex lze koupit za rozumné peníze jak nové, tak i z druhé ruky. Měří bez problémů s jakýmkoliv objektivem a ještě zvýrazní zaostřenou oblast.
A přes redukci (za pár stovek z eBay) lze na ně nasadit staré manuální objektivy, stále sehnatelné za pár tisícovek. Jak ne-makro klasiku vhodnou na blízko (Pancolar 1,8/50) tak i pravé makroobjektivy (ruská Volna 9, Tomioka Macro Yashinon 60/2,8, Micro Nikkor 55/2,8). Nevýhodou je nutnost ručního ostření, výhodou obvykle velmi kvalitní optika a výstup hodně podobný pravým zrcadlovkám. A rozměry a váha těla vpravdě trpasličí...
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace