Domů » Nejnovější články » Hodnocení fotografií

Již mnoho let hodnotím fotografie v nejrůznějších soutěžích, ale i na svých kurzech a přednáškách. Hodnocení fotografií je velmi náročná disciplína a výsledné rozhodnutí je čistě subjektivním pocitem, tedy každý má na určitou fotografii jiný pohled, každému je bližší něco jiného a každý o dané fotografii přemýšlí jinak. Proto není neobvyklé, že se 5 nezávisle hodnotících porotců, neshodne na jedné vítězné fotografii, resp. každý má toho svého favorita.

Porotce proto musí velmi často "bojovat" s nespokojenými účastníky fotografických soutěží, kteří mu vyčítají, že právě ta jeho fotografie je ta nejlepší, že ji porotce sprostě ignoroval atd. A právě proto, že je hodnocení fotografií především o subjektivních pocitech, tak jsem se rozhodl malinko si pomoci. Po prohlédnutí stovek fotografií člověk už ani neví, která byla nejlepší, proč právě ona, a nebyla tam nějaká ještě trochu lepší...

Pokusím se Vám tedy přiblížit jakým způsobem fotografie hodnotím já a upozorňuji, že to není nějaká standardizovaná metoda, je to prostě způsob, který používám já a který mi v užším hodnocení fotografií pomáhá.

Eliminace

První věc, kterou při hodnocení snímků dělám je vyřazení slabších snímků, které nedosahují takových kvalit, aby mohly v konkurenci uspět. Toto je asi ta nejjednodušší část hodnocení, protože se v amatérských soutěžím vždy objeví méně kvalitní snímky. Jsou to jednak snímky méně povedené, ale i snímky, které například nesplnily zadání soutěže. Takto z užšího hodnocení vyloučíte výrazné množství snímků a můžete se pustit do hodnocení těch povedenějších. Dále eliminuji snímky u kterých si nejsem jist jejich původem. Tím je míněno, že nedovedu posoudit, zda fotografie vznikla použitím nějaké softwarové úpravy, která změnila snímek natolik, že s originálem nemá téměř nic společného. U prestižních zahraničních soutěží se právě proto poskytují "syrové" fotografie, aby porota mohla hodnotit originál a měla důkaz, že nedošlo k nějakým výrazným manipulacím s obrazem. Samozřejmě mohou být fotografické soutěže, kde jsou úpravy povoleny, nebo dokonce vyžadovány a kde se hodnotí především umělecký či grafický vklad autora.

Stupnice

Možná si říkáte, že žádná stupnice přeci neexistuje...ano, máte pravdu, proto jsem si ji vytvořil. Přesněji řečeno jsem si zvolil kritéria podle kterých fotografie hodnotím. A aby to nebylo jen formou líbí nelíbí, zvolil jsem si i stupnici podle které jednotlivá kritéria hodnotím. Každý si může stanovit svá vlastní, která jsou podle něj ta nejdůležitější.

Já jsem si zvolil 5 kritérií v nichž snímkům přiřazuji body od 1 do 5, tedy ta úplně nejlepší fotografie může získat celkem 25 bodů.

Hodnotící kritéria
1. Atraktivita snímku 1 - 5 bodů
2. Technické zpracování 1 - 5 bodů
3. Nápad/kreativita 1 - 5 bodů
4. Využití světla 1 - 5 bodů
5. Osobní hodnocení 1 - 5 bodů

1. Atraktivita snímku
Tento bod je pro mě osobně velmi důležitý. Nestačí jen skvěle technicky zpracovaný snímek, ale já očekávám, že na snímku bude i nějaká přidaná hodnota, že bude více atraktivní. Touto hodnotou je pro mne zajímavý moment, netradiční situace, výjimečný druh živočicha, nebo rostliny apod. Jsou například tisíce fotografií much sedících na listech, často i velmi dobře vyfotografovaných, ale to přeci dokáže skoro každý. U této kategorie velmi dobře funguje takové to okamžité okouzlení fotografií a v duchu, nebo i nahlas vyslovené "wooow".

2. Technické zpracování snímku
Tato kategorie je pro hodnotitele ta jednodušší. Posoudit technické zpracování snímku je poměrně snadné a já sám se dívám především na ostrost, barevnost snímku, tonalitu, případně viditelné stopy po retušování atd.

3. Nápad/kreativita
Toto kritérium je pro mé hodnocení velmi důležité. Z fotografie musí být vidět, že se autor fotografii věnoval, že přemýšlel nad jejím obsahem, že se do fotografie snažil dát nějaký umělecký záměr apod. Vysoké hodnocení v této kategorii dávám poměrně zřídka, protože většina fotografií je spíše dokumentačních.

4. Využití světla
Ve všech oborech fotografie je světlo tím nejdůležitějším faktorem. Pokud dokážete světla dobře využít, Vaše fotografie se mohou dostat z kategorie průměrný do kategorie nadprůměrný. Světlo ovlivňuje vše. Je na škodu, když je ho příliš málo, nebo zase příliš moc. Dokonalé zvládnutí světla je tak pro kvalitní fotografii nezbytné. Hodnotím jakou má snímek atmosféru, zda autor využil například protisvětla atd.

5. Osobní hodnocení
Tato kategorie je již hodně subjektivní a tak přiděluji body podle toho, zda se mi fotografie celkově líbí či nikoli. Právě tento bod jsem dal záměrně na konec, protože může rozhodnout při shodném počtu bodů. A to je právě to subjektivní hodnocení, které má každý z porotců soutěží zcela odlišné.

Samozřejmě by to nebylo úplné, kdybych na konkrétních případech neukázal na nějaké konkrétní případy. Ještě než to udělám si vzpomenu na událost, která se mi stala před pár roky na jednom ze studentských kurzů. Studenti měli fotit fotografie dle zadání profesionálního fotografa a ten je měl večer zhodnotit. Já jsem dorazil až večer a tak jsem se dostal do místnosti ve chvíli, kdy pan fotograf začal fotky hodnotit. Po několika snímcích se mi zdálo, že je na studenty příliš hodný a tak jsem to i sdělil i kolegyni, která ihned reagovala a pošeptala mi, že až hodnocení skončí, mám fotky zhodnotit i já. Studenti samozřejmě můj příjezd očekávali a tak věděli co jsem zač. Nicméně netušili, že jim budu hned hodnotit jejich pracně vytvořené fotografie. A jak mám ve zvyku říkat vše na rovinu, tak jsem jim sdělil můj subjektivní pohled na fotografie, tedy pouze můj osobní názor...samozřejmě jsem je na to náležitě připravil. Asi tušíte, že hodnocení nebylo příliš lichotivé a tak pouze pár fotografií zůstalo bez mých výrazných komentářů. Samozřejmě jsem ke každé fotografii řekl názor proč se mi toto nelíbí, zda bych to udělal jinak a pokud ano tak jak atd. Bylo vidět zděšení ve tvářích nejen studentů, ale především ve tváři pana fotografa, který si mne pak vzal stranou a vysvětloval mi, že nemohu být tak přísný, že děti od focení odradím atd. Můj názor je však takový, že pokud máte sám co nabídnout a jsou za Vámi nějaké hmatatelné výsledky v podobě kvalitních fotografií, mohl by být Váš komentář k fotografiím pro začínajícího fotografa přínosem...a ono to tak i dopadlo. Po prvotním šoku za mnou ráno studenti chodili a děkovali, že jsem jim řekl nedostatky jejich fotografií, že vědí co bylo špatně a že se mohou ještě zlepšit...a to byl přesně důvod proč jsem to udělal. A vede mě k tomu i má vlastní zkušenost, kdy jsem si své první fotografie nechal ohodnotit profesionálním fotografem a hodnocení nebylo vůbec lichotivé.

Praktické ukázky
Pokusím se na pár vlastních fotografií ukázat počty bodů, které bych jim přidělil. Sami si pak můžete vzít doma nějakou fotografii a zkusit si její hodnocení.

1. Atraktivita snímku - 1 bod
2. Technické zpracování - 5 bodů
3. Nápad/kreativita - 2 body
4. Využití světla - 3 body
5. Osobní hodnocení - 3 body
celkem - 14 bodů

1. Atraktivita snímku - 5 bodů
2. Technické zpracování - 5 bodů
3. Nápad/kreativita - 4 bodů
4. Využití světla - 3 body
5. Osobní hodnocení - 5 bodů
celkem - 22 bodů

1. Atraktivita snímku - 5 bodů
2. Technické zpracování - 5 bodů
3. Nápad/kreativita - 3 body
4. Využití světla - 5 bodů
5. Osobní hodnocení - 5 bodů
celkem - 22 bodů

1. Atraktivita snímku - 5 bodů
2. Technické zpracování - 5 bodů
3. Nápad/kreativita - 5 bodů
4. Využití světla - 5 bodů
5. Osobní hodnocení - 5 bodů
celkem - 25 bodů

1. Atraktivita snímku - 1 bod
2. Technické zpracování - 5 bodů
3. Nápad/kreativita - 1 bod
4. Využití světla - 5 bodů
5. Osobní hodnocení - 4 bodů
celkem - 16 bodů

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
51813215
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace